3 juni 2020
torsdag, 14 mars 2019 14:58

Dansk skyskrapa om 320 meter byggs på Jylland

Skrivet av 

Z

Miljardären Anders Holch Povlsen vill bygga en stad på Jylland med 7.000 invånare och med en skyskrapa om 320 meter i jylländska Brande.

 

Detaljplanen för Danmarks första skyskrapa har antagits av kommunfullmäktige i kommunen Ikast-Brande på Jylland, enligt DR (före detta Danmarks Radio).

 

Projektet omfattar en skyskrapa på 320 meter samt ytterligare 2 torn på 75 meter respektive 40 meter. Samtidigt möjliggör detaljplanen expansion med ytterligare två torn på 40 meter. Byggherre är klädesföretaget Bestsellers, ägt av miljardären Anders Holch Povlsen, som vill bygga en Bestseller-stad om cirka 65 hektar och med cirka 7.000 invånare i jylländska Brande, enligt Århus Stiftstidene. Anders Holch Povlsens förmögenhet har skattas till cirka 7 miljarder amerikanska dollar.

 

– Vi ser byggprojektet som en investering i Brande, och den planerade skyskrapan kommer att fungera som en ikon för expansion av vårt huvudkontor. Det kommer att vara ett landmärke som placerar Brande på kartan, samtidigt som det kommer att fungera som en arkitektonisk attraktion till förmån för hotellets gäster, studenter och andra användare av byggnaden, säger Anders Krogh, projektledare på Bestseller, till DR.

 

Förutom skyskrapan, kommer Bestseller City också att rymma cirka 60 butiker, bostäder, hotell- och konferenslokaler, kontorslokaler, kaféer, restauranger, utbildningsinstitutioner, lekplatser, cykelvägar och en bensinstation. Bestseller hoppas kunna lägga spaden i marken redan i år 2019, så att projektet kan vara klart år 2023.

 

Projektet designades av Dorte Mandrup, medan Rambøll valdes till rådgivare inom alla tekniska discipliner i samband med utbyggnaden av Bestsellers huvudkontor i Brande. Bortsett från 4 höghus i Ryssland kommer Bestseller-tornet även att vara Europas högsta.

 

Om Bestsellers skyskrapa blir 320 meter hög blir skrapan den högsta byggnaden i Europa. Den högsta byggnaden i Europa (om vi bortser från fyra höghus i Ryssland) är The Shard i London som är 1.000 feet eller 306 meter. Eifelltornet är 300 meter högt.

 

I Köpenhamn planeras nu 9 höghus, men inga blir högre än 115 meter. I Carlsberg City, är det första Bohrs torn om 100 meter nu färdigställt. Andra höghusprojekt under uppförande är ett 100 meter högt bostadstorn med namnet Uptown på Nørrebro. Planer finns på en utveckling av en Københavns Postcenter, där 4 höghus om cirka 115 meter är planerade.

 


 


 
D