18 april 2024
måndag, 11 mars 2019 17:54

Castellum och Belatchew vinner i Norrköping

Skrivet av 

 

Norrköpings kommun har korat Castellum och Belatchew Arkitekter som vinnare att uppföra en ny byggnad, kallad Damen med kontor och parkeringshus i Inre hamnens östra del

 

 

 

Castellum och Belatchew Arkitekter har korats till vinnare av Norrköpings kommun för en ny byggnad med kontor och parkeringshus i Inre hamnens östra del. Parkeringshuset ska lösa delar av parkeringsbehovet för Inre hamnens första etapp och rymmer cirka 500 parkeringsplatser i ett automatiserat parkeringssystem. Kontorsbyggnaderna placeras på tomtens västra del, mot de nya bostäderna, samt i söder mot områdets nya huvudgata Saltängsgatan och en planerad park.

 

Byggnaden som fått namnet ”Damen” har ett attraktivt läge vid torget, vattnet och ligger på gångavstånd till resecentrum vilket skapar utmärkta förutsättningar för ett multifunktionellt kvarter. ”Damen” erbjuder lösningar för parkering som tar tillvara dagens spetsteknologi för att optimera nyttjandegrad och minska byggd volym. Detta görs genom en automatiserad parkeringslösning som kräver lägre våningshöjd och samtidigt bygger bort otrygghet då ingen rör sig inne i parkeringshuset.

 

Den innovativa parkeringslösningen frigör mark för att kunna skapa en innergård med grönska och ett kontorshus vars båda långsidor är öppna mot det fria med god tillgång till dagsljus och utblickar. I kontorshuset skapas flexibla lokaler som kan möta ett arbetsliv i förändring där nyttjandet av lokaler ständigt ändras och behovet av skilda typer av mötesplatser ökar.

 

Flexibiliteten tar sig uttryck i att kontorshuset består av två delar; merparten som är flexibla ytor för verksamheter samt södra kortsidan som bildar en publik vertikal gata mot torget med plats för kultur, kunskap och välbefinnande.

 

Norrköpings kommun konstaterar att förslaget uppfyller samhällsbyggnadskontorets förväntningar på samtliga punkter och lever upp till kommunens målbild för Inre hamnen.

 

Tävlingsjuryns motivering till att utse Damen till det vinnande förslaget:

”Förslaget bedöms fungera väl på platsen och med sin öppenhet och variationsrikedom berika stadsrummet och den nya stadsdelen. Förslagsställaren har på ett nytänkande sätt tagit sig an tävlingsuppgiften och visat hur en modern parkeringslösning kan bidra till att fler funktioner och kvaliteter kan tillskapas. Den platseffektiva parkeringslösningen möjliggör en uppbruten bebyggelse som utöver ökad variation och en balanserad skala även ger rörelsemöjligheter, vistelseytor och grönska. Ett uttrycksfullt kvarter skapas genom att de olika funktionerna lyfts fram och blir synliga i fasad. Detta ger kontorshuset karaktär och en spännande arkitektonisk gestaltning.”

 

– Med en smart parkeringslösning skapar ”Damen” en plats för det spontana och oväntade. Med ett ben i historien och ett på väg in i framtiden är ”Damen” ett banbrytande kvarter väl förankrat i samtiden, säger Rahel Belatchew, chefsarkitekt och vd för Belatchew Arkitekter.

 

– Vi är mycket glada över det goda samarbetet med Castellum, ett fastighetsbolag som delar vår vision om att utveckla framtidens arbetsplatser, avslutar Rahel Belatchew.

 

– Vi är glada över att Norrköpings kommun utsett ”Damen” till det vinnande förslaget för kontor och parkeringshus i Inre hamnens östra del, säger Cecilia S Aldén, affärsområdeschef på Castellum.

 

– Vi valde att samarbeta med Belatchew Arkitekter, som har en stark profil inriktad på innovation, då vi kände att det var något tävlingen krävde. Det visade sig vara ett bra val som har resulterat i ett multifunktionellt kvarter med innovation, stark identitet och fokus på hälsa och välmående, avslutar Cecilia S Aldén.