18 april 2024
torsdag, 28 februari 2019 12:24

Ny hemlig huvudägare i Amasten

Skrivet av 

 

Jan-Erik Höjvall är vd i Amasten Fastighets AB.

 



Amasten Fastighets AB har ingått ett emissionsavtal, värt cirka 150 Mkr, med en utvald och hemlig investerare. I enlighet med emissionsavtalet har Amasten förbundit sig, att med stöd av godkännande av årsstämma den 17 maj 2018, besluta om en riktad emission till investeraren om cirka 35,7 miljoner stamaktier av serie A till en teckningskurs om 4,20 kr per stamaktie. Största ägare är före nyemissionen Sterner Stenhus med 16,6 procent av samtliga aktier, följt av Länsförsäkringar fondförvaltning med en ägarandel om cirka 9,0 procent.


Kursen i Amasten nådde under gårdagen all time high med 5,0 kr. Nu har kursen fallit tillbaka till 4,83 kr. Amasten siktar på att flytta sin notering från First North till Nasdaq Stockholms huvudlista. I början av juli 2016 flyttade Amasten till First North Premier.

 

Teckningskursen motsvarar 92,4 procent av den volymviktade genomsnittliga sista betalkursen som Amastens stamaktier har handlats till på Nasdaq First North Permier Stockholm under de närmaste trettio handelsdagar som föregått undertecknandet av emissionsavtalet och motsvarar således en emissionsrabatt om 7,6 procent.

 

Investeraren har uppdragit åt oberoende värderingsföretag att utfärda en s.k. fairness opinion avseende Amastens bedömda marknadsvärde. Investerarens skyldighet att teckna och betala för de nya stamaktierna är villkorad av slutligt styrelsebeslut baserat på den fairness opinion som den oberoende värderingsfirman tar fram. Bolagets skyldighet att besluta om den riktade emissionen till investeraren är villkorad av att denne senast den 22 mars 2019 meddelar Amasten att slutligt styrelsebeslut erhållits. Parterna ska, förutsatt att nämnda villkor uppfylls, genomföra emissionen snarast därefter.

 

Investeraren är en erkänd kapitalstark svensk fastighetsaktör som, enligt Amastens bedömning, utöver kapital även kommer att kunna tillföra Amasten värdefull kunskap. Investerarens identitet kommer att offentliggöras i samband med att villkoret för emissionen har uppfyllts.

 

Om emissionen genomförs kommer Amasten att tillföras totalt cirka 150 Mkr före emissionskostnader. Genom emissionen kommer det totala antalet aktier i Amasten att öka med 35.714.285 aktier från 176.884.005 till 212.598.290 aktier, vilket innebär en utspädning av antalet röster med cirka 20,2 procent och av antalet aktier med cirka 20,2 procent.

 

Advokatfirman Glimstedt har varit legal rådgivare till Amasten.