22 februari 2020
torsdag, 20 december 2018 14:00

Wihlborgs redo att bygga Space i Lund

Skrivet av 

Fojab Arkitekter svarar för formgivningen av byggnaden Space, som ska serva forskningsanläggnigarna Max IV och ESS i Lund med hotell, konferenslokaler och restaurang.

 

Wihlborgs har köpt två tomter i Science Village Scandinavia i nordöstra Lund. Tomterna omfattar totalt 4.700 kvm markyta med byggrätt för cirka 12.000 kvm kommersiella ytor, däribland områdets ikonbyggnad ”Space” som bland annat ska innehålla hotell för forskare på Max IV och ESS. Förvärvet skedde den 17 december från Science Village Scandinavia AB.

Wihlborgs och Fojab Arkitekter vann 2015 en markanvisningstävling för Science Village med ikonbyggnaden ”Space”. Byggnaden omfattar cirka 6.300 kvm BTA och ska serva forskningsanläggningarna Max IV och ESS med hotell, konferenslokaler och restaurang.

Tidigare i höst vann områdets detaljplan laga kraft och nu förvärvar Wihlborgs marken där ”Space” är tänkt att byggas men också en intilliggande tomt med möjlighet att bygga ytterligare 5.900 kvm kommersiella ytor.

– Vi är glada att komma vidare med hotellprojektet men också att vi på allvar kan sätta igång arbetet med att fylla det intilliggande kvarteret med innehåll. Här finns möjlighet till både kontor, laboratorium, utbildning och andra verksamheter, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.