25 maj 2020
onsdag, 21 november 2018 17:33

Premiär för Raw Propertys koncept i Uppsala

Skrivet av 
alt
Sveriges första bostadshus enligt konceptet RAW byggs i Uppsala.

 

Det blir Sverigepremiär för ett nytt boendekoncept när Uppsala kommun ger en markanvisning är 44 lägenheter i stadsdelen Rosendal till Raw Property, som har ett koncept som innebär lägenheter som lämnar så mycket som möjligt upp till köparen. Resultatet blir en öppen planlösning där det enda som byggs på förhand är det som Boverkets regler kräver. Övrigt lämnas till köparen att prioritera, allt från rumsindelning till golv- och väggbeklädnad.

 

– Sverige och Uppsala behöver nya typer av bostadskoncept för att möta olika önskemål och behoven av lägre boendekostander. Jag är glad att vi i Uppsala går i täten för att utveckla bostadsmarknaden i en socialt hållbar riktning. Det gynnar oss Uppsalabor och kan förhoppningsvis få fler kommuner att ta vid, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

 

Raw Property har arbetat med konceptet RAW under flera år och även följt liknande projekt som växer fram i andra europeiska länder. Ett av referensprojekten är byggt i Helsingfors, där förutsättningarna liknar de svenska.

 

– Projektet i Finland byggdes i en ny stadsdel som påminner mycket om Rosendal och där blev intresset väldigt stort med tusentals familjer i kö. Intresset för att sätta sin prägel på sitt eget hem i kombination med att det är flerbostadshus gör det väldigt attraktivt för många, säger arkitekten Johan Berg, på Berg Thornton Arkitekter.

 

Målet med konceptet är att sänka priset för den som flyttar till bostaden, men det finns andra fördelar. I andra projekt märks sociala band och en nybyggaranda som stärker den sociala hållbarheten. Det skapar också bostäder för människor med helt olika förutsättningar inom ett och samma kvarter, eftersom den boende kan välja hur mycket som investeras i bostaden.

 

– Vi är väldigt glada över att tillsammans med Uppsala kommun få skapa något helt nytt och bygga en bättre bostadsmarknad i Uppsala. Vi har diskuterat med flera kommuner, men det är Uppsala som har vågat ta steget ända ut och nu börjar vi se ett större intresse även från annat håll, säger Oliver Thornton, vd för Raw Property.

 

Raw Property kommer att förbereda bygglovet under 2019 med målet att byggstart sker under 2020.