22 april 2019
fredag, 09 november 2018 16:46

Skanska och Scandic utvecklar hotell för LKAB

Skrivet av 
alt
Nya Scandic Hotels uppförs i Kirunas nya stadskärna, cirka 3 km från nuvarande centrum. Illustration: SandellSandberg

 

Skanska utvecklar och bygger ett nytt hotell i centrala Kiruna med Scandic Hotels som operatör. Hotellet säljs för 500 Mkr till LKAB som tillträder i samband med färdigställande, hösten 2021. Scandic Hotels har tecknat ett 20-årigt hyresavtal för hotellet, som ska ligga i framkant vad gäller hållbarhet. För formgivningen svarar Sandellsandberg.

 

– Vi är glada över att vara med i utvecklingen av det nya Kiruna och att ha slutit avtal med en långsiktig ägare av fastigheten. Tillsammans med Scandic har vi nu utvecklat ett hotell som kommer att bli ett landmärke i staden, säger Bernt Lundstedt, affärsutvecklare, Skanska Sverige AB.

 

Byggkontraktet är värt cirka 400 Mkr, vilket inkluderas i orderingången för Skanska Sverige för det andra kvartalet 2019.    

 

Det nya hotellet byggs intill stadshuset vid torget i nya Kiruna centrum. Hotellet omfattar totalt 14.000 kvm fördelat på 13 våningar. Det får 231 rum, restaurang, konferenslokaler, gym och relaxavdelning samt en skybar. Avsikten är att miljöcertifiera byggnaden enligt LEED.

 

– Vi är mycket glada över att få vara delaktiga i att grunda och utveckla Kirunas nya centrum. Det nya hotellet kommer, precis som vårt nuvarande, att vara en mötesplats både för hitresta resenärer och lokala gäster. Vi kommer också kunna erbjuda något helt unikt med vår planerade skybar, det kommer verkligen att ge en hotellupplevelse utöver det vanliga, säger Peter Jangbratt, vd Scandic Hotels Sverige.
 

Byggstart är planerad till april 2019 och när det nya hotellet står klart i slutet på 2021 ersätter det Scandics befintliga verksamhet i nuvarande Scandic Ferrum.

 

– Vi är stolta över att vara med och säkra ett nytt stadshotell i Kiruna. Det här befäster LKAB:s starka framtidstro och att vi ersätter det gruvbrytningen påverkar. Vi är också glada över att Skanska väljer att etablera sig här, samt att Scandic delar vår framtidstro och väljer att expandera, säger Stefan Hämäläinen, direktör LKAB:s samhällsomvandlingar.