26 mars 2019
torsdag, 08 november 2018 13:57

White vann med VÅGA i Varberg

Skrivet av 
alt
Juryn är enig om att White arkitekter har ”lyckats skapa en unik symbol för Varberg där den långsträckta spänstiga formen visar på ett nytänkande, utan att göra avkall på en funktionell anläggning som är lätt att underhålla”.


Arkitekttävlingen om Varbergs nya vattentorn är nu avgjord. Segrade gjorde White med förslaget ”VÅGA”. Det är utformat som en stiliserad våg där vattnet paketeras i ett långsträckt landmärke synligt över stora delar av kommunen. ”Den kreativa och djärva gestaltningen kommer att bidra till Varbergs vision som Västkustens kreativa mittpunkt”, skriver tävlingsjuryn i sin motivering.
    

Ett vattentorn är oftast runt och står rakt upp. Whites vinnarförslag ställer det traditionella på ända genom att låta ”vattentornet” sträcka sig genom det flacka halländska landskapet. Alla tekniska funktioner är säkerställda, men gestaltningen är radikalt annorlunda. Förslagets långsträckta, spänstiga geometri är unik i vattentornssammanhang. Därmed får Varberg det man efterlyste i tävlingsinbjudan: en ny stark symbol för staden, en ikonbyggnad, ett landmärke.
     

– Vi är jätteglada att Varberg vågade Våga, säger Mattias Lind, ansvarig arkitekt för tävlingsteamet från White. Vi är stolta över att Varberg nu exponerar denna livsviktiga resurs på ett sätt som samtidigt blir en symbol för stadens nytänkande.
     

Varberg är redan känt för flera landmärken, från 1500-talets fästning via det klassiska kallbadhuset till UNESCO-klassade radiostationen Grimeton och landets första vindkraftspark från 1991. Med det nya horisontella vattentornet formuleras den framtida bilden av staden.