25 april 2024
fredag, 02 november 2018 15:56

Strategisk Arkitektur ritar åt Tornet i Västerås

Skrivet av 
alt
Strategisk Arkitektur har på uppdrag av Tornet ritat 81 bostäder i den sista etappen av Öster Mälarstrand i Västerås. Bostadshuset har arbetats fram i nära dialog mellan Västerås stad, arkitekt, byggherre och totalentreprenören Peab.

 

Öster Mälarstrand är ett av Västerås stora utvecklingsområden där det planeras att byggas totalt cirka 4.000 lägenheter. I sista etappen, Skoltomten, har Strategisk Arkitektur på uppdrag av Tornet ritat 81 bostäder. Resultatet är ett välavvägt och vardagligt fint hus som på mindre än tio månader har gått från första skiss till färdigt bygglov.

 

Vid markanvisningstävlingen presenterade Strategisk Arkitektur tillsammans med Tornet vilka kvaliteter vi ville tillföra platsen och projektet. Stor vikt lades vid att visa att Strategisk Arkitektur kunde stå för en innovativ gestaltning som samtidigt passar in i befintlig bebyggelse och uppfyller givna kriterier. Tornet vann därmed markanvisningen vid årsskiftet 2017-2018 och i oktober 2018 beviljades bygglovet för bostadshuset om 81 hyreslägenheter.

 

Projektet består av fyra huskroppar ifrån gatan fallande höjd från sju till fem våningar. Stor omsorg har lagts vid byggnadens detaljbearbetning, såsom det sirliga takutsprånget och balkongernas eleganta smidesräcken. Färgskalan är sober med den ljusa sockelvåningens terrassomaterial och fasadens ljusgrå ton, vilka kontrasteras mot fönsternas och balkongernas mörkare nyanser.

 

Planlösningen är mycket effektiv och består av två trapphus med vardera 6-7 lägenheter per plan. Förråden är placerade inne i lägenheten och i byggnadens souterrängvåning finns ett mindre garage.