Skriv ut denna sida
torsdag, 18 oktober 2018 13:13

Örebro Campus Lab satsar på digitalisering

Skrivet av 
alt
Kerstin Lindberg Göransson, vd för Akademiska Hus och Johan Schnürer, rektor vid Örebro universitet.   

 

Örebro universitet och Akademiska Hus har signerat ett omfattande samarbetsavtal med målet att tillsammans verka för att universitetet på ett framgångsrikt sätt blir landets mest digitaliserade lärosäte. Satsningen, med namnet Örebro Campus Lab, ska bidra till att utveckla en utbildnings- och forskningsmiljö i digital och hållbar framkant. En miljö med hög attraktionskraft för studenter, forskare och lärare vid Örebro universitet, liksom för externa samarbetspartners.

 

Örebro universitet har redan idag mycket hög kompetens inom artificiell intelligens (AI) och robotik. För att ytterligare stärka sin digitaliseringsposition inleder nu Örebro universitet ett fördjupat samarbete med fastighetsägaren Akademiska Hus. Nu har ett avtal signerats som innebär att en rad konkreta åtgärder ska genomföras under en treårsperiod; testbäddar samt dialog- och forskningsprojekt för att tillsammans skapa framtidens innovativa utbildnings- och forskningsmiljö – Örebro Campus Lab. 

 

– Örebro universitets vision anger tydligt att vi ska bidra till en kunskapsbaserad samhällsutveckling. Det här projektet ligger helt i linje med det. Samarbetet innebär unika möjligheter att hitta smarta, innovativa och hållbara lösningar inför framtiden, säger Johan Schnürer, rektor vid Örebro universitet.    

 

Örebro Campus Lab innebär teknisk och fysisk utveckling för att skapa ett mer hållbart och attraktivt campus, och bidra till effektivare resursanvändning. Det innebär till exempel att utveckla och anpassa miljön till ny teknik, nya pedagogiska arbetssätt och nya behov hos dem som vistas på campus. I arbetet med Örebro Campus Lab kommer både studenter och forskare att involveras, något som är helt avgörande för att satsningen ska bli framgångsrik.

 

– Tillsammans med Örebro universitet vill vi utveckla framtidens kunskapsmiljö och skapa positiva användarupplevelser och stärka områdets attraktionskraft. Det här är ett spännande och nytänkande projekt som jag har stora förhoppningar om. Vårt mål är att Örebro Campus Lab ska generera nya kunskaper till både oss och universitetet, men även bli en förebild för andra campus i digital transformation, säger Kerstin Lindberg Göransson, vd för Akademiska Hus.

 

Örebro universitet har 15.000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå, 24 program på avancerad nivå och 1.000 fristående kurser. Universitetet har 1.400 anställda och 400 doktorander och bedriver stark forskning inom bland annat artificiell intelligens, robotik, miljöområdet, psykologi, kriminologi och medicin. Nu görs strategiska satsningar på lärarutbildningen, på samverkan inom teknik och på forskning om hälsosamt åldrande samt inom området mat och hälsa.

Senaste från Redaktionen