19 april 2024
måndag, 15 oktober 2018 10:52

Pandox köper för 1,2 Mdr i Manchester

Skrivet av 
alt
The Midland Hotel i centrala Manchester har 312 rum, stora publika ytor med fyra restauranger och 12 mötesrum, varav det största tar 700 personer. Foto: Tim Green


Pandox har ingått avtal om förvärv av The Midland Manchester – ett ikoniskt hotell i det övre premiumsegmentet med 312 rum beläget i hjärtat av Manchester i Storbritannien. Transaktionen sker med Fattal Hotels Group som operatörspartner, där Pandox, efter en legal omorganisering, behåller fastigheten och operatörsverksamheten överlåts till Fattal, som kommer att driva hotellet på ett 35-årigt omsättningsbaserat avtal. Det totala transaktionsvärdet uppgår till cirka 115 MGBP, varav hotellfastighetens värde uppgår till 102 MGBP, motsvarande cirka 1,2 Mdr kr. Förvärvet ska finansieras med nytt banklån och befintliga kreditfaciliteter.
    

Förvärvet förväntas slutföras i det fjärde kvartalet och det ska redovisas under Pandox affärssegment Fastighetsförvaltning. Under 2018 förväntas hotellet bidra med motsvarande cirka 69 Mkr i hyresintäkter och 66 Mkr i driftnetto, mätt i årstakt.
    

– Förvärvet av The Midland Manchester är industriellt riktigt och möter Pandox samtliga förvärvskriterier. Hotellet erbjuder tydlig potential till ökade intäkter genom uppgradering av rumsprodukten samt tillskapandet av fler rum. Efter förvärvet kommer Pandox att äga två hotellfastigheter med starka centrala lägen i en stad som är det ekonomiska och kulturella centret i en av de snabbast växande regionerna i Storbritannien, säger Anders Nissen, vd för Pandox.
    

I avtalet med Pandox har hyresgästen Fattal ett långtgående ansvar för underhåll, reparation och investeringar i fastigheten. Ett gemensamt investeringsprogram om 11 MGBP, varav Pandox andel uppgår till 6 MGBP, för produktutveckling av främst rum och badrum samt uppgradering av hotellets tekniska standard planeras starta redan i år.