Skriv ut denna sida
tisdag, 09 oktober 2018 15:33

Fabeges DN-skrapa får högt miljöcertifieringsbetyg

Skrivet av 
alt
Tidningshuset byggdes åt Dagens Nyheter och Expressen och stod klart 1963.

 

alt

Flygfoto över DN-skrapan med fastighetsbeteckningen Trängkåren 7 som omfattar 76.184 kvm.

 

Tidningshuset, eller för många Stockholmare mer känt som DN-skrapan, har genomgått en miljöcertifieringsprocess och fått bedömningen BREEAM-in-Use Very Good. Den kulturhistoriskt viktiga byggnaden har varsamt utvecklats av Fabege till ett modernt kontorshus med hög miljöprestanda och med ett i många fall spännande och överraskande innehåll.

 

Tidningshuset byggdes åt Dagens Nyheter och Expressen och stod klart 1963. Stadsdelen Marieberg kom att bli känt som något av ett nyhetscentrum i Stockholm. Idag finns både DN och Expressen kvar och har på senare år även fått sällskap av Dagens Industri och andra medier inom Bonnierkoncernen. I takt med tiden har kvarteret gått från att vara en industribyggnad med tidningstryckeri till att idag vara ett kvarter med många olika företag, Pontus Frithiofs restaurang, co-working ytor och till och med en friskvårdsanläggning med swimmingpool. 

 

– Det är väldigt roligt att tidningarna fortfarande är kvar i huset som uppfördes för dem, samtidigt som huset har öppnat sig mer med ett helt nytt utbud av service. Men utöver den dagliga verksamheten så görs även många filminspelningar här. Tidningshuset har varit både polishus och sjukhus i svenska tv-serier, berättar Mattias Nordstedt, fastighetschef på Fabege.

 

I miljöcertifieringsprocessen har Fabeges investeringar gett goda resultat. Den omfattande källsorteringen, investeringar i ett nytt, platsbyggt ventilationsaggregat i källaren med Sveriges näst största parallellmontage av rotorerande värmeväxlare som minskat energiförbrukningen avsevärt samt den väl tilltagna cykelparkeringen med omklädningsrum som är tillgänglig för alla som arbetar i huset har gett höga poäng. 

 

– Vi är stolta över att en 50-plussare får så höga poäng i miljöcertifieringsprocessen, även om vi väl känner det långsiktiga och systematiska arbete som ligger bakom det fina resultatet. Det ger energi framåt i vårt arbete att certifiera alla Fabeges fastigheter till årsskiftet, säger Sönke Leve, miljöcertifieringssamordnare på Fabege.

 

Byggnaden, som är blåmärkt av Stockholms stadsmuseum, har dessutom en geoenergianläggning, vilken bidrar till att ingen kyla längre köps och att mängden köpt fjärrvärme har minskat rejält. Här finns också en växtodling under mark för närproducerade örter och mellan huskropparna breder en väl tilltagen park ut sig med grönytor längs både väggar och mark.

 

För den som vill se den vackra utsikten över Stockholm finns varsamt renoverade festvåningen Atelier 23 på just 23:e våningen - precis under Dagens Nyheter/Expressens välkända bokstäver.

 

I takt med att certifieringsprocesserna blir klara kommer även andelen grön finansiering att öka från dagens 57 procent. Miljöcertifieringar har många positiva aspekter som till exempel lägre finansieringskostnader, värdeökning på fastigheten och framförallt ett attraktivare erbjudande på kontorsmarknaden till kunder med höga hållbarhetskrav.

Senaste från Redaktionen