19 april 2024
fredag, 05 oktober 2018 19:56

S&P: Sveriges parlamentariska situation skapar oro

Skrivet av 
alt
Standard & Poor's oroas över om Sverigedemokraterna kan påverka den nya svenska regeringen, vilket kan leda till sämre betyg för kommuner och landsting.

 

I ett pressmeddelande skriver S&P Global Ratings att för första gången sedan 1950-talet skulle en tvärpolitisk grupp kunna bilda Sveriges regering. Blocket Socialdemokraterna/ Vänstern/ Miljöpartiet och Blocket Moderaterna/Liberalerna/Krisdemokraterna fick ingen majoritet i valet den 9 september, blocken fick vardera cirka 40 procent av rösterna. Därför kan inte heller en majoritetsregering bildas. Även om ett block skulle bilda en minoritetsregering skulle det behöva stöd från andra partier för att få möjlighet att få lagstiftning genom parlamentet. Men då det populistiska högerpartiet Sverigedemokraterna håller nästan 18 procent av riksdagsplatser, har denna regeringsbildning blivit mer komplex än tidigare.

 

Det är därför rimligt att anta att regeringens beslut måste vara konsensusbaserade, vilket innebär en form av kompromiss mellan de två huvudpolitiska blocken under de närmaste åren.

 

Med detta sagt, jämfört med de senaste fyra åren under en socialdemokratisk/grön minoritetsregering, kommer viss politik sannolikt att förändras. Resultatet av de delikata förhandlingarna i riksdagen att fatta beslut om den nya statenkan påverka verksamheten i Sveriges kommuner och landsting. Den kommande administrationen kan revidera vissa aspekter av den institutionella ramen och andra funktioner som påverkar beslut i riksdagen såsom om utjämningssystemet och om privata företag och om välfärden.

 

Standard & Poor’s säger att även om den politiska scenen i Sverige fortfarande utvecklas på regeringsnivå efter det senaste riksdagsvalet, ser ratingsinstitutet stora förändringar i flera kommuner som det betygsätter. Potentiella förändringar i statspolitiken på nyckelområden kan påverka kommuner och landsting då det gäller hälso-och sjukvård. På Standard & Poor’s tror man att den starka institutionella ramen för närvarande kommer att vara kvar plats, för skydd Sveriges betydande kommuner och landsting.

 

Men en regering med en väsentlig avvikelse från den nuvarande finansiella politiken kan förändra Standard & Poor’s scenarier, och eventuellt ledande till betygsåtgärder. Men när det populistiska högerpartiet Sverigedemokraterna nu håller nästan 18 procent av alla riksdagsplatser platser, har Standard & Poor’s betygsättning blivit mer komplex än tidigare och den kan till en annan försämrad betygsättning.

 

Det är därför rimligt att anta att regeringens beslut måste vara konsensusbaserade, vilket innebär en form av kompromiss mellan de två huvudpolitiska blocken under de närmaste åren.