Skriv ut denna sida
fredag, 05 oktober 2018 16:52

Klövern lägger bud på Agora

Skrivet av 
alt
Rutger Arnhult, vd och storägare i Klövern och stor ägare i Agaora.

 

 

Klövern lägger genom sitt indirekt helägda dotterbolag Dagon Sverige ett kontantbud på samtliga aktier i A Group of Retail Assets Sweden AB (Agora). Klövern bjuder 30,00 kr för varje stamaktie av serie A respektive serie B samt 275,00 kr för varje preferensaktie, vilket totalt värderar aktierna till 1.023 Mkr. Aktieägare med cirka 76,0 procent av kapitalet och 89,8 procent av rösterna i Agora har ovillkorat förbundit sig att acceptera budet. Bland dessa märks M2 Asset Management, Kåpan Pensioner Försäkringsförening, Kvalitena och Balder. Dessutom har D. Carnegie & Co med cirka 8,4 procent av kapitalet och 3,6 procent av rösterna förklarat att de ställer sig positiva till budet. 

 

Budpremien beräknas till närmare 60 procent på Agoras stamaktier av serie A respektive serie B jämfört med senaste betalkursen på First North den 4 oktober och en premie om cirka 6,6 procent på senaste betalkursen för preferensaktien.

 

Agora bildades 2015 och förvärvades samma år av ett antal fastighetsbolag, varav Klövern genom var ett. Fastighetsbolagen förvärvade aktier i Agora genom apportemission där fastigheter till ett totalt värde om cirka 1,8 Mdr kr användes som vederlag. Det nybildade bolaget fokuserade på ägande och förvaltning av detaljhandelsfastigheter i svenska regionstäder. Dem 30 juni i år bestod

 

Agoras portfölj av 21 fastigheter med en uthyrningsbarbar yta om 242.049 kvm, ett hyresvärde om 422 Mkr och ett fastighetsvärde om 4.263 Mkr.

 

I spåren av ökande digitalisering och e-handel, har Agora inom sin uthyrningsverksamhet i högre utsträckning börjat fokusera på andra aktörer än traditionella detaljhandelsföretag för att successivt uppnå en bredare mix av hyresgäster inom kontor, utbildning, service, dagligvaror och restaurang.

 

En betydande del av Agoras fastighetsinnehav finns på orter där Klövern redan är verksamt, i Västerås, Malmö, Örebro och Kalmar/Växjö. Klövern har en stark och lokalt förankrad organisation på dessa orter som kan fokusera på uthyrningsarbetet och sedermera accelerera förändringsresan från renodlad handel till mötesplatser. De centralt belägna fastigheterna i Västerås har stor utvecklingspotential, vilket stärker Klöverns ställning som stadsutvecklare på orten. Förvärvet stärker även Klöverns position i Malmö, Örebro, Kalmar och Växjö. Agoras fastigheter på övriga orter avses Klövern sälja.

 

I och med att endast en styrelseledamot inte är förhindrad att delta i Agoras styrelses handläggning och beslut i frågor relaterade till budet ska  styrelsen därför att inhämta och offentliggöra ett värderingsutlåtande (s.k. fairness opinion), vilket enligt Takeover-reglerna ska offentliggöras senast två veckor före utgången av acceptperioden, dvs. senast den 26 oktober.

Senaste från Redaktionen