20 april 2024
onsdag, 03 oktober 2018 15:36

MölnDala växlar upp i Forsåker 

Skrivet av 
alt
Det anrika industriområdet Forsåker i Mölndal blir en stadsdel där gamla industibyggnader blandas med modern arkitektur.

 

Nu går Forsåker i Mölndal, ett av Västsveriges största stadsutvecklingsprojekt, in i nästa fas när byggnationen av 3.000 bostäder, 4.000 arbetsplatser, infrastruktur och omvandling av flera unika industribyggnader närmar sig ett genomförande. Arbetet leds av det kommunala fastighetsbolaget MölnDala Fastighets AB, som nu startar uppväxlingen av bolaget genom en organisationssatsning som ökar antalet anställda från 7 till 13 personer inom det kommande året.

 

– Vi står mitt i ett spännande uppdrag och nu växlar vi upp för att dubblera organisationen under det kommande året. Det blir tillökning av både projektledare, ekonomiska och kommunikativa funktioner samt utvecklande förvaltning, säger Bjarne Fjellanger, vd Mölndala Fastighets AB.

 

Detaljplanen som styr Forsåkers markanvändning och utformning ska ställas ut på granskning under våren 2019 och kan vinna laga kraft i slutet av året. Parallellt pågår planering för att kunna byggstarta så snabbt som möjligt under 2019/2020. Under nästa år kommer Mölndala även att inleda arbetet med den andra detaljplanen för Forsåker, vilken innehåller det planerade nya stationsläget som ger Forsåker en direkt-koppling till Landvetter flygplats.

 

Satsningen på MölnDalas organisation innehåller också en satsning på ny hemvist för bolaget. I dagarna har den första omvandlingen av en av Forsåkers äldre byggnader påbörjats och här kommer MölnDala att ha sitt nya kontor från och med nästa sommar. Byggnaden är från 1858 och ligger i övre delen av området, cirka fem minuter från Mölndals bro resecentrum.

 

Sedan tidigare har Mölndals kommun också tecknat en avsiktsförklaring om att etablera upp till nio olika verksamheter i Forsåker

 

I utvecklingen av Forsåker deltar utöver MölnDala ett konsortium bestående av Aspelin Ramm Fastigheter, ByggVesta, Peab, Trollängen Bostad, Veidekke och Wallenstam.