23 april 2024
onsdag, 26 september 2018 11:13

Fortsatt god tillväxt i Stockholm

Skrivet av 
alt
Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholm, och Anna Gissler, tf vd för Stockholm Business Region.


Stockholmskonjunkturen för andra kvartalet 2018 är fortsatt stark med god tillväxt, men mattas ändå av något jämfört med andra kvartalet 2017. Näringslivet och befolkningsutvecklingen har utvecklats väl medan byggandet och företagandet följt en svagare utveckling. Det framgår av rapporten Stockholmskonjunkturen kvartal 2, 2018, från Stockholm Business Region.
    

Lönesumman i privat sektor ökade jämfört med motsvarande kvartal 2017 i både Stockholms län och stad, med information och kommunikation som främsta gemensamma draglok.
    

– Vi kan blicka tillbaka på en mandatperiod av stark tillväxt och Stockholm fortsätter vara Sveriges ekonomiska draglok. Staden fortsätter att växa och en fortsatt hög byggtakt är avgörande för att kunna möta behovet hos ett växande näringsliv, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholm.
  

Antalet sysselsatta invånare i länet ökade med 28.500 personer under de senaste fyra kvartalen, trots att vård och omsorg, bygg och finansiell verksamhet redovisade färre sysselsatta. Under samma period steg antalet invånare med 37.700 personer i länet varav 13.000 i staden, vilket motsvarade ökningar med 1,6 respektive 1,4 procent. Bostadsbyggandet minskade i både länet och staden jämfört med andra kvartalet 2017, motsvarande minskningar på 45 procent i länet och 21 procent i staden.
    

– Vi glädjer oss åt en fortsatt stark tillväxt, med ökad sysselsättning och lönesumma. Däremot kan ökningen i antalet varsel och en något svalnande byggnadstakt vara tecken på en avmattning, säger Anna Gissler, tf vd Stockholm Business Region.