25 april 2024
tisdag, 25 september 2018 16:21

Sänkta förväntningar på totalavkastning i Danmark

Skrivet av 
alt
Jannick Nytoft, vd för Fastighetsägarna Danmark.

 

Den totala avkastningen på fastighetsinvesteringar i Danmark har ökat sedan år 2013, men under de senaste tre kvartalen i år, har fastighetsbranschens förväntningar minskat. Branschen förväntar sig nu att den totala avkastningen på fastighetsinvesteringar kommer att minska med 4,3 miljarder danska kronor, vilket under 2018 motsvarar en totalavkastning om totalt 13,7 miljarder danska kronor.

 

Den danska fastighetsbranschen räknar med att den totala avkastningen faller till år 2020 med 5,3 procent i genomsnitt, vilket är den lägsta förväntningen mätt sedan 2010.

– Det finns fortfarande en förväntan om stigande fastighetsvärden för både kontor, butiker, industri och bostäder, men fortfarande förväntas det lägre värdeökningar för samtliga fastighetskategorier. Men 5,3 procent som en förväntad totalavkastning medför att det fortfarande finns tillräckligt med investerare som tror att fastigheter är ett bättre alternativ jämfört med konventionella obligationer, som fortsätter att ge mycket låg avkastning, säger Jannick Nytoft, vd för Fastighetsägarna Danmark.

För första gången sedan 2010 räknar fastighetsinvesterare med att den ekonomiska tomgången för bostäder kommer att fortsätta under det kommande året.

– Förväntningarna för bostäder har ökat något, från en låg nivå. Det finns fortfarande en hel del osålda nybyggda bostäder på marknaden, och det är många nya kvadratmetrar som nu existerar som lager. Nybyggnation bidrar till att det är möjligt att hitta privata hyresbostäder runt om i landet och det är helt nödvändigt för att matcha behoven i ett modernt samhälle, säger Jannick Nytoft.

Generellt är förväntningarna för kontor och industri fortsatt positiva i Danmark. Utsikterna för kontorsfastigheter är nästan i nivå med den genomsnittliga totalavkastningen om 5,3 procent och utsikterna för en ökad marknadshyra för kontorsfastigheter är marginellt större än hyresprognosen för industrifastigheter.