19 april 2024
onsdag, 19 september 2018 16:21

Newsec Property Outlook:En nordisk kärlekshistoria

Skrivet av 
alt
Max Barclay, Head of Newsec Advisory.

 

Den senaste utgåvan av Newsec Property Outlook visar att inhemska investerare i de nordiska länderna har fått större konkurrens från sina grannländer. Svenska, finska, norska och danska investerare som tidigare prövat sin lycka i Tyskland, Storbritannien eller Sydostasien har i stor utsträckning kommit till slutsatsen att det finns fördelar med att lägga sina pengar närmre hemmaplan.

 

– Även om det går att skämta glatt om finska bastubad, norsk skidåkning, dansk sillfrukost och svensk konsensus, så går det inte att komma ifrån att våra länder och kulturer har mycket gemensamt. Även om vissa traditioner och uttryck skiljer sig åt så har vi generellt sett relativt lätt att förstå varandra. Förståelse minskar osäkerhet och risk – och det är som vi alla vet bra för affärerna, säger Max Barclay, Head of Newsec Advisory.

Det är tydligt att de olika investerargrupperna har olika fokus. Investeringar mellan de nordiska länderna handlar till stor del om kontor men även segment som samhällsfastigheter och logistik. Icke-nordiska investerare fokuserar på core-fastigheter i huvudstäderna och föredrar shoppingcenter i handelssegmentet. Nordiska investerare föredrar huvudstäder men är även intresserade av alternativa lägen. Exempelvis är bostäder i mindre svenska regionstäder mycket populärt i den här gruppen samt bostäder i Köpenhamn och kontor i Oslo.