24 april 2024
fredag, 07 september 2018 11:15

Christer Larsson, landets första riksarkitekt

Skrivet av 
alt
Christer Larsson och Monica von Schmalensee ska ge regeringens nya politik kring gestaltad livsmiljö en flygande start.


Boverket anställer Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö, som Sveriges första riksarkitekt. Hans tjänst sträcker sig till årsskiftet, eller tills dess ordinarie riksarkitekt är på plats. Samtidigt anställer Boverket Monica von Schmalensee, ordförande i Rådet för hållbara städer, för att stötta verksamheten internt och externt under samma period. Både Christer Larsson och Monica von Schmalensee kommer att upprätthålla sina tidigare tjänster och vara anställda på deltid av Boverket.
    

Boverket har fått i uppdrag av regeringen att ansvara för samordningen av arbetet med arkitektur och gestaltad livsmiljö i landet. I samband med detta inrättar Boverket en tjänst som riksarkitekt som får i uppdraget att öka kompetensen, inspirera och driva på utvecklingen för att offentliga och privata aktörer ska höja den arkitektoniska kvaliteten i det som byggs och skapa goda livsmiljöer.
    

– Riksarkitekten är en viktig position för den nya arkitekturpolitiken. Vi vill komma igång med det angelägna arbetet att genomföra Sveriges arkitekturpolitik på Boverket. Rekryteringsprocessen kommer att fortgå, men vi vill ge det den tid som arbetet och tjänsten förtjänar. Därför gör vi nu en tillfällig lösning som omgående kan ge arbetet en inriktning och samtidigt överbrygga tiden för rekrytering, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket.