23 april 2024
fredag, 31 augusti 2018 12:35

Nytt stort kvarter vid Rosenlundsparken på Söder

Skrivet av 
alt
Perspektiv vid Rosenlundsparken över platsbildning vid trappor mot Tideliusgatan. 

 

alt

Skiss för Stockholmshems cirka 129 hyresrättsbostäder. Vy från norra gatan mot öster. Kv. Ögonmåttet till vänster med Kv. Linjalen i bakgrunden.

alt
Bilden visar JM:s bostäder vid Rosenlundsparken, där det gröna markerar lediga lägenheter, som nu säljs för drygt 133.000 kr/kvm, eller 18 Mkr för 5 r o k om 135 kvm.

 

Bygget av det nya stadskvarteret vid Rosenlundsparken på söder är i full gång. Totalt ska 219 bostäder stå klara år 2019 med nya lokalgator och en förnyad park. De nya kvarteren får bostadshus med entréer och lokaler i gatuplan, vilket bidrar till mer liv och rörelse och ökad känsla av trygghet. 

 

I den västra delen av Rosenlundsparken byggs cirka 219 bostäder i flerbostadshus och en förskola med fem avdelningar.

 

Stockholmshem bygger cirka 129 hyresrättslägenheter och JM bygger cirka 90 bostadsrättslägenheter.

 

Stockholmshem har ännu inte meddelat hyresnivåerna. JM säljer nu bostäderna i Rosenlundsparken höga priser mellan 3,7 Mkr till 18 Mkr för lägenheter mellan 1 och 5 rum och kök, och med avgifter mellan 2.830 och 6.450 kr/mån.

 

Bebyggelsen ska ordnas som ett större stadskvarter och en fristående byggnad i parkens norra del med möjlighet till lokaler i bottenvåningen. Två nya lokalgator anläggs också, Bjällbogatan norr om det nya bostadskvarteret och Tidelius gränd på den södra sidan. 

 

I samband med att bostadskvarteret byggs ska Rosenlundsparken kompletteras och förnyas. Syftet med upprustningen av parken är att öka möjligheten till lek och vidga de öppna gräsytorna. Den befintliga lekplatsen ersätts av en ny där den övre delen anpassas för yngre barn i förskoleklass och den nedre delen riktar sig till äldre barn. Gångvägar till och från lekplatsen är separerade från det starkt trafikerade cykelstråket.

 

Tidplan

1. Byggnation av bostadshusen startade våren 2017. 2. Upprustningen av parken planeras att starta i slutet av 2018. 3. Första inflyttning i JM:s hus beräknas till våren 2019. 4. Första inflyttning i Stockholmshems hus beräknas till hösten 2019.