19 april 2024
tisdag, 28 augusti 2018 16:35

Förmodligen har Dragon gate sålts

Skrivet av 
alt
Efter tio år som spökanläggning har den kinesiske ägaren Jongchun Li förmodligen lyckats sälja Dragon gate i Älvkarleby.

 

En ny ägare är klar till hotell- och restaurangkomplexet Dragon gate, enligt Älvkarlebys kommunalråd Marie Larsson (S). Enligt Arbetarbladet är den nye ägaren Sisyfosgruppen AB.

 

Enligt SR P4 och Arbetarbladet är Sisyfosgruppen AB en ny ägare till Dragon gate. P4 Uppland har varit i kontakt med bolaget som varken vill bekräfta eller dementera uppgiften.

 

Efter tio år som spökanläggning har den kinesiske ägaren Jongchun Li bestämt sig för att sälja. Den kinesiska anläggningen med äkta ringmur står som något av ett Kina i miniatyr intill E4, vid Älvkarleby, söder om Gävle. Men anläggningen har aldrig öppnat helt trots att det först spadtaget togs redan 2004. Den kinesiske ägaren Jongchun Li uppges ha lagt ner minst 200 Mkr på anläggningen sedan byggstarten, rapporterade Dina pengar om i maj.

 

Den tio våningar höga hotellanläggningen med konferensrum och restaurang i entréplanet, är byggt med material som transporterats från Kina. Alla byggstenar, allt trä, alla figurer är hämtade från Asien. Bland de mer extrema figurerna finns en 15 meter hög buddistisk staty, tillverkad för hand i Kina

 

Kommunalrådet Marie Larsson (S) ville på måndagen inte avslöja vem den nya ägaren är, men bekräftar att det är klart med en köpare av Dragon gate:

 

– Jag är väldigt nöjd. Jag känner en stor och positiv förhoppning inför Dragon gates framtid, säger hon till P4 Gävleborg.

 

Mäklaren Lars Westin säger att han varken kan bekräfta eller dementera att det är klart med en köpare, men säger att det inom de närmaste dagarna kommer att informeras någonting utåt.

 

Till P4 Gävleborg skriver ägaren och vd:n till Sisyfosgruppen AB Olle Larsson i ett SMS att han för närvarande inte kan kommentera detta.

 

Dragon Gate hette ursprungligen Hotell Älvkarlen och byggdes 1986 av det av Älvkarleby kommun ägda bolaget Östanå. År 1988 gick verksamheten i konkurs och följande år blev fastigheten flyktingförläggning. År 1992 såldes Hotell Älvkarlen för 5 Mkr till Erland Ågren och Eriks Friis och bytte namn till Checkpoint Dalälven. Fastigheten såldes vidare 2004 till den kinesiske affärsmannen Jongchun Li.

 

Jongchun Li bytte namn på hotellet till ”Dragon Gate” och planerade att bygga om fastigheten till en mötesplats för svenska och kinesiska affärsmän med stöd från Invest in Sweden Agency.

 

Ett kinesiskt torg anlades 2007 i anslutning till hotellet och en staty av det buddhistiska helgonet Guanyin restes 2005

 

Planen på ett kinesiskt-svenskt handelscentrum ändrades till att omfatta en restaurang, ett hotell, museum och ett shaolintempel med en kung fu-skola. Hotellet i Dragon gate har aldrig öppnats.