19 april 2024
måndag, 25 juni 2018 16:05

Pangea: Svagt för butiksfastigheter

Skrivet av 
alt
Mikael Söderlundh, Bård Bjøllgerud och André Lundberg.

 

De senaste tre åren har nordiska fastighetsaktier med inriktning på detaljhandel sjunkit med 3 procent, medan nordiska fastighetsaktier i allmänhet har stigit med i genomsnitt med 42 procent. Det framgår av den senaste utgåvan av Pangea Listed Overview från Pangea Property Partners.

 

För närvarande värderas de större noterade bolagen med inriktning på detaljhandel i snitt nästan 25 procent under sina bokförda värden och vissa mindre detaljhandelsbolag noterade på First North värderas ännu lägre.

 

– Butikssektorn lider sedan flera år av hård konkurrens och låga marginaler, plus hotet från e-handel. Många köpcentrum fungerar ganska bra, men företagen värderas försiktigt på aktiemarknaden, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

 

– Den negativa trenden för detaljhandel är ett globalt fenomen, och de största börsnoterade bolagen i Norden har faktiskt presterat bättre än jämförbara bolag på global basis, fortsätter han

 

Samtidigt har de nya köpmönstren gynnat logistiksektorn. Under det senaste året har de nordiska fastighetsaktierna med fokus på logistik stigit med 19 procent, vilket gör det till det mest framgångsrika fastighetssegmentet.

 

– Det finns mycket stark efterfrågan på investerare för logistik just nu, vilket resulterar i rekordlåg avkastning. Vi arbetar med flera transaktioner och det finns både inhemska och internationella köpare som konkurrerar om de bästa tillgångarna, säger Bård Bjølgerud, vd och partner på Pangea.

 

Nordiska fastighetsaktier med fokus på kontor har också gått bra och steg med 11 procent under de senaste tolv månaderna, medan fastighetsaktier med blandade tillgångsslag ökade med 8 procent.

 

Totalt sett är den nordiska börsnoterade fastighetssektorn större än någonsin tidigare med 31 fastighetsaktier på huvudlistan och 23 fastighetsbolag och -utvecklare på First North. Det totala börsvärdet bolagen på huvudlistan är 46,5 miljarder euro (482 Mdr kr), fördelat på Sverige (78 procent), Norge (10 procent), Finland (9 procent) och Danmark (3 procent). Bäst kursutveckling under den senaste tolvmånadersperioden hade danska Jeudan (+35 procent), följd av svenska Victoria Park och Catena (båda +29 procent).

 

Fastighetsbolagen på First North har ett totalt börsvärde om 4,5 miljarder euro (46,7 Mdr kr), varav 48 procent vardera i Sverige respektive Norge samt återstående 4 procent i Finland. Här toppade de svenska bolagen SBB i Norden (+61 procent), Byggmästare Anders J Ahlström (+24 procent) och Amasten (+19 procent) under den senaste tolvmånadersperioden.

 

– Det är ett stabilt flöde av nordiska fastighetsbolag som noteras, och samtidigt finns det en betydande buyout-verksamhet. Skillnaden mellan hur olika sektorer prissätts är stor, och vi förväntar oss stor aktvitet på kapitalmarknaden, säger André Lundberg, partner på Pangea Property Partners.