25 april 2024
måndag, 25 juni 2018 12:43

Rekordmånga nyproducerade lägenheter till salu

Skrivet av 
alt
JM har nu totalt 134 projekt till salu i Sverige, varav flertalet finns i Stockholm med 86 projekt. På bilden syns projektet Daggkåpan i centrala Upplands Väsby som nu har visningar för 53 bostadsrätter med preliminär inflyttning först under kvartal 3 år 2020.

 

Totalt var det 12.617 nya bostadsrätter till salu i mitten av juni. Det är en ökning med 57 procent jämfört med samma tid i fjol, enligt bostadssajten Hemnet.

 

– Många av de här projekten sattes i gång förra året och de färdigställs i år eller kommande år. Det har kommit många nyheter om att bolagen drar ner på byggtakten eller dröjer med säljstarterna, men det kommer att bli många tillträden under hösten, säger Staffan Tell på Hemnet till TT och förklarar att han tror att prispressen på nya bostadsrätter fortsätter.

 

I Stockholms län var första veckan i juni totalt 4.823 nyproducerade bostadsrätter till salu, enligt Hemnet. Vid samma tidpunkt var det i Västra Götaland 1.515 nyproducerade lägenheter till salu och i Skåne län 1.131.

 

Hemnet publicerade en ny statistik i slutet av april som visade att utbudet av nyproducerade bostadsrätter i Sverige hade ökat med 75 procent på ett år, till 11.419 nya borätter, motsvarande en ökning med nära 300 procent jämfört med samma period 2016. Det var då den högsta noteringen någonsin, en notering som nu har slagits vid den nya mätningen den 15 juni.

 

I en kommentar kan sägas att inget talar för att det inte är en längre trend med en prispress på nya bostadsrätter. På marknaden säger potentiella köpare att det är svårt att se hur priset på en nyproducerat bostadsrätt blir när den är inflyttningsklar först om kanske 2-3 år. SF