18 april 2024
onsdag, 20 juni 2018 15:37

Hemfosa tillförs 1.085 Mkr

Skrivet av 
alt
Bengt Kjell, f. 1954, är styrelseordförande i Hemfosa sedan 2013 samt ordförande i ersättningsutskottet.

 

Styrelsen för Hemfosa Fastigheter har, med stöd av emissionsbemyndigandet från årsstämman den 18 april beslutat om en riktad nyemission av 10 miljoner stamaktier till ett pris om 108,5 kr per stamaktie. Detta innebär att Hemosa tillförs 1.085 Mkr före emissionskostnader. Priset per aktie i nyemissionen, vars syfte är att tillföra bolaget ytterligare eget kapital för att kunna utnyttja aktuella affärsmöjligheter och att optimera kapitalstrukturen inför en delning av Hemfosakoncernen, fastställdes genom ett accelererat förfarande med bookbuilding.

 

Styrelsen konstaterar att intresset för nyemissionen var stort då den kommunicerade volymen om upp till 10 miljoner aktier övertecknades av svenska och internationella institutionella investerare kort efter tillkännagivandet. Skälen till avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt var att tillföra Hemfos ytterligare eget kapital på ett snabbt och effektivt sätt för att kunna utnyttja aktuella affärsmöjligheter och optimera kapitalstrukturen inför en tilltänkt kommande delning av koncernen. Nyemissionen medför en utspädning om cirka 5,6 procent.

 

De nya stamaktierna kommer att berättiga till utdelning från och med att de är införda i den av Euroclear Sweden förda aktieboken, vilket förväntas ske omkring den 25 juni 2018. Nästkommande avstämningsdag för utdelning på stamaktierna infaller den 10 juli 2018. I samband med nyemissionen har Hemfosa åtagit sig att, under sedvanliga villkor, ingå en 90-dagars lock-up-period avseende framtida nyemissioner.

 

I samband med nyemissionen anlitades ABG Sundal Collier, SEB och Swedbank som Joint Lead Managers och Bookrunners och Advokatfirman Cederquist som legal rådgivare. Advokatfirman Vinge agerat legal rådgivare till Joint Lead Managers och Bookrunners.