23 juni 2018
torsdag, 14 juni 2018 14:06

Einar Mattson renoverar S:t Paul på Söder

Skrivet av 
alt
St:Paul i korsningen S:t Paulsgatan och Götgatan på Södermalm. Illustration: White arkitekter

 

Einar Mattssons ikoniska 1960-talsfastighet i hörnet Götgatan-Sankt Paulsgatan på Södermalms attraktiva huvudstråk ges nu nytt liv när hela byggnaden totalrenoveras. Under namnet S:t Paul blir denna Södermalmspärla både en modern kontorsarbetsplats i bästa läge och en ny destination för shopping och restauranger.

 

Utvecklingen av fastigheten på Götgatan 22A genomförs i samarbete med JLL och White arkitekter. Projektet S:t Paul innefattar en totalrenovering av cirka 3.800 kvm lokaler, varav cirka 2.700 kvm kontor i två plan. Lokalerna färdigställs för preliminär inflyttning under fjärde kvartalet 2019. Utöver lokalrenoveringen byts också stammar och fasad och samtliga 54 hyreslägenheter i huset totalrenoveras.

 

– För kontorshyresgäster är S:t Paul ett av de mest spännande alternativen på Södermalm just nu. Här erbjuds ljusa lokaler med hög teknisk standard och yteffektiv planlösning i delmarknadens bästa kommunikationsläge, säger Erik Skalin, Head of Agency på JLL.

 

– Vi behåller och rustar upp högkvalitativa och tidstypiska detaljer från när huset byggdes, vilket ger lokalerna karaktär i en tidlös kvalitet. Kontoren kompletteras med ett pånyttfött markplan som gör S:t Paul till en självklar oas mitt i Södermalms myller. Hit ska man komma för en god bit mat och umgänge med sina vänner, lite som att flytta ut vardagsrummet på stan, förklarar Sara Engström, uthyrningsansvarig på Einar Mattsson.

 

I markplanet planeras för tre till fyra restauranger och en hörnbutik. Delvis öppningsbara fönster gör restauranglokalerna mer tillgängliga från gatan. Fasaden och fönsterinfattningen på kontorslokalerna mot Götgatan byggs om och den rosa fasadstenen byts ut mot fräsch, ljus kalksten som harmonierar med det gula teglet i resten av huset.

 

Gaturummet på Sankt Paulsgatan ska i samarbete med staden aktiveras på ett helt nytt sätt. När trottoaren breddas, belysningen förnyas och muren tas om hand skapas utrymme för uteserveringar i ett fantastiskt söderläge. På kvarterets andra sida, mot Peter Myndes backe, planeras en liknande omvandling från trist baksida till ett välkomnande torg att hänga på.