19 mars 2019
torsdag, 14 juni 2018 12:47

Anders Bodin köper Tändstickspalatset

Skrivet av 
alt
Innergården till Tändstickspalatset för Spektern 8, på Västra Trädgårdsgatan 15.

 

alt

Klubben i Tändstickspalatset är anpassat efter varje medlems livsstil och önskemål.

 

alt

Vacker portik.

 

alt

Dianaskulpturen av Carl Milles.

 

alt

Isaac Grünewalds 18 meter långa monumentalmålning "Morgonrodnad. Längs väggen står originalstolarna, med Kreugers stol i mitten.

 

Midroc har tecknat avtal med Anders Bodin Fastigheter för en överlåtelse av fastigheten Spektern 8 i Stockholm, det så kallade Tändstickspalatset. Tillträde sker idag 14 juni 2018. Köpeskillingen är okänd.

 

Fastigheten har varit i Midrocs ägo sedan år 2000, och har sen dess genomgått en omfattande modernisering. Dess karaktär och arkitektoniska gestaltning har samtidigt bevarats tillsammans med många unika detaljer. Fastigheten inrymmer nu bland annat moderna och flexibla kontor, ett business center och en exklusiv konferensanläggning.

 

– Det är en kulturhistorisk skatt vi säljer med omistliga värden, säger Peter Syrén, vd för Midroc Properties. Vi ser att köparen kommer att förvalta den på ett ansvarstagande sätt och med fokus på långsiktighet, vilket är väldigt betydelsefullt för oss.

 

Försäljningsarbetet har pågått under våren, och det var i stor konkurrens som fastigheten såldes till Anders Bodin Fastigheter.

 

– För oss var timingen för försäljningen av Tändstickspalatset helt rätt i år, säger Peter Syrén. Eftersom vi har fokus på fastighetsutveckling inom Midroc Properties så är det en naturlig del av vår affär att avyttra fastigheter efterhand som rätt läge uppstår. Det kapital som frigörs nyttjar vi till att utveckla fler fastigheter. I år och nästa år planerar vi att förvärva och investera i kommersiella fastigheter för drygt 4 Mdr kr.

 

Fastigheten är belägen på Västra Trädgårdsgatan 15 i centrala Stockholm, ett stenkast från NK och Kungsträdgården. Uthyrningsbar yta uppgår till cirka 6.000 kvm i fem våningsplan.

 

– Vi är mycket glada över möjligheten att förvärva en sådan unik fastighet i Stockholms centralaste delar. Fastigheten passar oss långsiktiga ägare perfekt och vi ser fram emot att fortsätta med det gedigna fastighetsutvecklingsarbete som den tidigare ägaren bedrivit, säger Carl Bodin, vice vd och affärsutvecklingschef på Anders Bodin Fastigheter.

 

Nordanö har varit Midrocs rådgivare i försäljningen. Köparen önskar att inte offentliggöra köpeskillingen. MAQS biträdde Anders Bodin Fastigheter som juridisk rådgivare vid förvärvet.

 

Fakta Spektern 8

Stora Enso var ägare till Tändstickpalatser fram till år 1999 efter att bolaget år 1988 förvärvade Svenska Tändsticks AB (nuvarande Swedish Match). År 2000 köpte Midroc Tändsticksplatset för 450 Mkr.

 

Byggnaden uppfördes 1926-1928 av Svenska Tändsticksaktiebolagets dåvarande koncernchef Ivar Krüger. Den är ett utsökt exempel på 1920-talsklassicismen, även kallad ”Swedish Grace”. Arkitekt var Ivar Tengbom.

 

Stor omsorg har lagts på inredning, textilier, möbler och konst. Många av den tidens främsta konstnärer, möbelhantverkare och dekoratörer anlitades för färdigställandet av fastigheten: Carl Milles, Isaac Grünewald och Carl Malmsten, Märta Måås-Fjetterström, Carl Elsa Gullberg, Ewald Dahlskog, Simon Gate, Alf Munthe, Gustaf Cederström, Isidor Hörlin och Arvid Hedberg.

 

Fastigheten är idag fullt uthyrd, bland hyresgästerna återfinns Kapitel 8 (namnändrat från Lundqvist & Lindqvist), Protector Försäkring, Keystone samt Volvo som hyr de största ytorna.

 

Anders Bodin Fastigheter äger och förvaltar för närvarande cirka 650 bostäder och 68.000 kvm kommersiella lokaler i Stockholms innerstad och Alvik.

 

Midroc Properties utvecklar och förvaltar kommersiella lokaler och bostäder. Projektportföljen omfattar idag 860.000 kvm byggrätter med en projektvolym på cirka 30 Mdr kr. Fokus är inriktat på södra Sverige och huvudkontoret finns i Malmö. Midroc Properties ingår i Midroc Europe som bedriver verksamhet inom områdena fastighet, bygg, industri och miljö. Verksamheten är internationell med Sverige som utgångspunkt. Antalet medarbetare är 3.600 och år 2017 omsatte Midroc 6,7 Mdr kr.