19 april 2024
tisdag, 22 maj 2018 10:13

Skandia hyr ut 9.000 kvm till skola i Sundbyberg

Skrivet av 
alt
Viktor Rydbergs högstadium och gymnasium kommer att bli Sundbybergs största skola i Skandia Fastigheters Fabriksparken.

 

alt

Det första spadtaget för Fabriksparken i Sundbyberg togs i juni 2017 av från vänster: Stefan Bergström (C), stadsmiljö- och exploateringskommunalråd i Sundbybergs stad, Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande och Anders Kupsu, vd för Skandia Fastigheter.

 

Skandia Fastigheter införlivar Viktor Rydbergs högstadium och gymnasium i sitt bestånd i Skandias Fabriksparken i Lilla Alby, Sundbyberg. Skolan kommer att slå upp sina portar till en välbevarad tidstypisk industribyggnad med exteriöra och interiöra arkitekturhistoriska värden, som blir varsamt renoverad och omvandlad till effektiva undervisningslokaler. Här öppnar hösten 2019 det som planeras att bli Sundbybergs största skola, omfattande cirka 9.000 kvm.

 

Det var i juni 2017 som Skandia Fastigheter tog det första spadtaget för en blandstad med 450 nya bostäder i hjärtat av Sundbyberg. I en första etapp byggs 150 bostäder, som alla blir miljöklassade enligt Miljöbyggnad Silver. Inflyttning beräknas ske från våren 2019. Vid spadtaget framhöll Anders Kupsu, vd Skandia Fastigheter, att Fabriksparken i Lilla Alby i Sundbyberg, som tidigare har varit ett slutet parkeringsområde, snart får nya årsringar, en ny historia. Det nya blir att Skandia Fastigheter förädlar det historiska arvet genom att bygga 450 bostäder, butiker, restauranger och kontor, nära Sieverts kabelverk. Snart är den grå parkeringsytan i kontorsområdet invid Max Sieverts historiska kabelverk ett minne blott.

 

Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor har varit verksam i 24 år och driver idag, utan vinstsyfte, tre gymnasieskolor och två högstadieskolor med ambitionen att vara en föregångare på skolans alla områden. Att vetenskap och konst går hand i hand och att hjärnan vill ha roligt är begrepp som genomsyrar verksamheten. Sedan starten 1994 har köerna till stiftelsens skolor varit långa. En av skolorna finns redan idag i Sundbyberg i tillfälliga lokaler, i väntan på de nya som nu färdigställs. Och nu väntar man på godkännande från Skolinspektionen för att högstadiet ska få sällskap av ett gymnasium. 

 

– Att stiftelsen väljer att etablera sig hos oss i Sundbyberg är positivt för hela staden, säger Mikael T Eriksson, kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg. Både Sundbyberg och Stockholm i övrigt har ett mycket stort behov av fler gymnasieplatser och nu kommer vi att kunna erbjuda tusen skolungdomar plats här hos oss. Det är våra barn och unga är vår framtid och det är utbildning som lägger grunden. Skolan kommer också att bidra till en än mer attraktiv och levande stadsmiljö i Sundbyberg.

 

– Vi ser många synergier i att etablera högstadium och gymnasium på samma adress, säger Louise Westerberg, en av grundarna av Stiftelsen Viktor Rydberg. Vi kommer att kunna samnyttja funktioner som kök, matsal, hörsal, studiehall och bibliotek. Även när det gäller lärare, administrativ personal och övriga resurser ser vi hur vi kommer att kunna optimera tjänsterna mer än vad som är möjligt på en skola som spänner över färre årskurser.

 

Skandia Fastigheter finns sedan länge i Sundbyberg i bland annat Fabriksparken – en grön och blandad del av staden med arbetsplatser, mataffär och fik. Nu utvecklas stadsdelen ytterligare med bland annat Viktor Rydbergs skola samt 450 nya bostäder, varav 150 står inflyttningsklara till 2019. Omedelbar närhet till tunnelbana, pendeltåg, fjärrtåg, bussar, tvärbana och cykelbanor leder hit.