19 april 2024
fredag, 18 maj 2018 15:30

Pildammsvägen, ny stadsgata i Malmö

Skrivet av 
alt
Illustration över planområdet i kvarteret Priorn.

 

Som en del i utvecklingen kring Triangelstationen byggs ett åtta våningar högt bostadshus och en förskola i kvarteret Priorn, samtidigt som omvandlingen av Pildammsvägen börjar. På torsdagen antog stadsbyggnadsnämnden detaljplanen.

 

De nya bostadshusen och det redan påbörjade kontorshuset vid Konsthallstorget kommer att bidra till omvandlingen av Pildammsvägens karaktär, från hetsig infartsled till en lugnare stadshuvudgata med cykelväg längs båda sidor.

 

Tryggheten, tillgängligheten och framkomligheten kommer att öka i området för både cyklister och fotgängare i och med nya gång- och cykelstråk. Strax söder om bostadskvarteret anläggs en gångväg som kopplar ihop Pildammsparken med den lilla parken Källängen på Rådmansvången. Norr om kvarteret kommer det långa cykelstråket passera, som sträcker sig hela vägen från Hyllie via Kroksbäckparken, Stadion och Pildammsparken tvärs över Pildammsvägen och vidare mot Triangeln.

 

I detaljplanen ryms förutom cirka 90 bostäder en efterlängtad förskola med plats för omkring 100 barn, väl skyddad mellan bostadshusen. En hög grönytefaktor ska uppnås i kvarteret, vilket innebär att det kommer upplevas som en mycket grön och lummig miljö. Idag är området en markparkering.

 

– Det är kul att Citytunneln och tågtrafiken ger näring åt byggandet också vid Triangeln. Nu fyller vi en av de sista ödetomterna i centrum och skapar en tät grön stadsboulevard av Pildammsvägen som blir en attraktiv länk mellan Davidshall, Rådmansvången, universitetssjukhuset och Pildammarna, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd och stadsbyggnadsnämndens ordförande.

 

– Kvarteret Priorn är ett bra exempel på hur förtätningen gör Malmö finare och mer levande när en parkering omvandlas till förskola, arbetsplatser och gröna gårdar, säger Sofia Hedén (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.