Skriv ut denna sida
tisdag, 15 maj 2018 13:54

6.000-11.000 butiker läggs ned

Skrivet av 
alt
Det går fortfarande bra i många fall att driva butik på Drottninggatan i Stockholm.

 

Enligt Svensk Handel kommer accelererande digitalisering och ökad internationell konkurrens att rita om den svenska detaljhandeln i snabb takt. De senaste sex åren har var tionde butik i sällanköpshandeln – motsvarande 5.000 butiker – tvingats stänga. Svensk Handels prognos visar att upp till var tredje krona kan spenderas på nätet redan år 2025.  

 

Detta framgår i Svensk Handels rapport Det stora detaljhandelsskiftet 2018 som också visar att var sjunde butik inom modehandeln, var sjätte inom sporthandeln och var femte inom elektronikhandeln har försvunnit sedan 2011.

 

– Digitaliseringen och den nya globala marknaden för konsumenter förändrar snabbt spelplanen för handeln och utmanar tidigare framgångsrika affärsmodeller. Konkurrensen i handeln är stenhård och marginalerna pressas, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

 

Utlandsläckage hotar svenska jobb

Under förra året stod e-handeln för i princip hela tillväxten i sällanköpshandeln. Två år tidigare var motsvarande siffra en fjärdedel. Det har också medfört att antalet nya e-handelsföretag har fördubblats. Digitaliseringen har samtidigt gjort konsumentens handel internationell – 6 av 10 handlade exempelvis från utlandet under förra året.

 

– Vi ser ett ökat utlandsläckage som kommer att intensifieras när plattformar som Amazon kliver in på den svenska marknaden. För att jobb och företag ska stanna i den svenska detaljhandeln krävs att politiker förstår handelns nya verklighet och ger företagen rätt förutsättningar att konkurrera, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

 

För att svenska handlare ska kunna konkurrera på rimliga villkor med omvärlden efterlyser Svensk Handel bland annat ökade satsningar på digital spetskompetens, att miljö- och produktskatter och villkor harmoniseras med omvärlden samt att Sveriges höga arbetsgivaravgifter anpassas nedåt.

 

Svensk Handels två scenarier för detaljhandeln till år 2025

1. Totalt väntas e-handeln utgöra 22 till 33 procent av den svenska detaljhandeln år 2025. 2. Inom sällanköpsvaruhandeln kommer näthandeln att stå för mellan 31 och 46 procent, varav utlandshandeln väntas utgöra 8 till 17 procent. 3. Antalet butiker i sällanköpshandeln väntas minska med mellan 6.000 och 11.000 och antalet sysselsatta kommer att minska med mellan 28.000 och 49.000 till år 2025. 4. Försäljningen av dagligvaror på nätet väntas uppgå till mellan 6 och 11 procent.

Senaste från Redaktionen