19 april 2024
tisdag, 08 maj 2018 11:15

Ailon säljer stort i Berlin till Blackstone

Skrivet av 
alt
Centrala Berlin med TV-tornet vid Alexanderplatz och Universal Building vid floden Spree.

 

alt

Jacob Cronstedt, vd för Ailon.

 

Blackstone köper, via sin fastighetsfond European Core+, totalt 2.500 bostäder i centrala Berlin från ett joint venture med KauriCAB Management GmbH ( ”KauriCAB”) och Apeiron /Ailon.

 

Portföljen består huvudsakligen av 2.500 bostäder, där majoriteten av dessa är koncentrerade till Berlins främsta innerstadsområden samt med ytterligare bostäder i Brandenburg och Magdeburg.

 

Köpeskillingen är inte publik. Det var under år 2015 som Apeiron, grundat av Jacob Cronstedt och Rickard Backlund, i joint venture med en ledande, global Sovereign Wealth Fund, förvärvade tre bostadsportföljer i Berlin med cirka 900 lägenheter till ett sammanlagt belopp på EUR 100 miljoner. De första investeringarna i denna konstellation gjordes under 2014, vilket innebar Aperions bostadsbeståndet då år 2015 uppgick till cirka EUR 300 miljoner. Sedan dess har Aperion gjort ytterligare investeringar i Berlin.

 

Min kommentar är att Aperion förmodligen lär göra en stark affär eftersom värdeutvecklingen i Berlin sedan år 2014 har varit stor.


James Seppälä, chef för European Real Estate på Blackstone, säger om förvärvet av de 2.500 bostäderna:

– Förvärvet är i linje med Blackstone Property Partners EU:s strategi att förvärva välbelägna bostadsfastigheter i tillväxtstäder och att äga och förvalta dem på lång sikt för våra investerare. Berlin fortsätter att dra nytta av starka demografiska och ekonomiska trender, och vi är glada över möjligheten att utöka vår tyska bostadsplattform i en av Europas mest dynamiska städer.


CBRE och Hengeler Mueller har varit rådgivare för Blackstone, medan BNP Paribas och Greenberg Traurig varit rådgivare åt Aperion/Aiulon.

 

– Vi är nöjda över att nu genomföra en försäljning av ett fastighetsbestånd om 2.500 hyresbostäder i Berlin. Att sälja till en köpare av en sådan kaliber är en kvalitetsstämpel på ett väl utfört arbete, säger Ailons vd Jacob Cronstedt till Tidningen Fastighetsaktien.


Blackstone Real Estate

Blackstone är en global och ledande fastighetsinvesterare. Blackstone grundades 1991 och förvaltar cirka 120 miljarder dollar av investerarnas kapital. Blackstone fastighetsportfölj innehåller hotell, kontor, butiker, industri och bostäder i USA, Europa, Asien och Latinamerika. I Europa förvaltar Blackstone en portfölj med fler än 100.000 bostäder i Tyskland, Spanien, Sverige och Danmark.


Apeiron och Ailon

Apeiron och Ailon genomför fastighetsinvesteringar och fastighetsprojekt med verksamhet i Storbritannien, Tyskland och Norden och med kontor i London och Stockholm. Apeiron och Ailon fokuserar på placeringar som ägs tillsammans med kapitalpartners, som huvudsakligen består av ledande pensionsfonder, nationella placeringsfonder och finansiella institutioner. Som en del av koncernens fortsatta tillväxt och utveckling kommer Apeiron namnändras Ailon. Apeirons verksamhet kommer att fortsätta som ett intressebolag – med fokus på värdehöjande strategier i England./SF