20 april 2024
torsdag, 19 april 2018 14:28

White och Lillskär ritar Ornäs hamn

Skrivet av 
alt
Ornäs hamn ska bebyggas med tre bostadskvarter med kortsidan mot en strandpark som sträcker sig mot Siljans vatten.

 

White Arkitekter och Lillskär AB har utsetts till det vinnande förslaget i markanvisningstävlingen Ornäs hamn i Borlänge kommun. Hösten 2017 bjöd Borlänge kommun in till en tävling om utformning av nya bostäder samt utveckling av strandparken vid Ornäs hamn. Exploatörer fick möjlighet att presentera förslag på hur de vill utforma området Ornäs hamn. En viktig del i tävlingen var att ta fram ett förslag som tar tillvara på och utvecklar områdets kulturhistoriska värden och dess viktiga funktion som friluftsområde.

 

– Det är roligt att nu få presentera vinnaren av markanvisningstävlingen i Ornäs. Vi har testat ett nytt sätt att forma vår kommun. Vi fick in många bra bidrag men har nu valt att gå vidare med Lillskär AB och White Arkitekter. Att planera för och bygga nya bostäder i goda lägen är ett högt prioriterat politiskt mål i kommunen och det ska bli spännande att följa utvecklingen av Ornäs hamn, säger Jan Bohman (S) kommunstyrelsens ordförande.

 

Förslaget består av tre bostadskvarter med kortsidan mot en strandpark som sträcker sig mot vattnet. Gränder mot Ösjön separerar kvarteren och lockar in besökaren i det nya området. Längs strandpromenaden som solbänkar, utsiktsboxar och bryggor höjer upplevelsen av kulturlandskapet utan stora åthävor.

 

Vid båtklubben föreslås ett nytt klubbhus med kafé där även allmänheten kan ta en kaffe och värma sig. En aktivitetspark med fokus på barns lek väver samman den storslagna strandparken med det nya bostadsområdet. I fonden av den nya aktivitetsparken placeras en något högre byggnad med en publik bottenvåning, som ger ytan vid Ornäs handel en välkommen dignitet som torgplats.

 

– Vi har vägt in hur väl det vinnande förslaget bidrar till hållbara och trivsamma miljöer där både de boende, nyinflyttade och besökare naturligt rör sig, säger Linda Nilsson, plan- och markchef och bedömningsgruppens ordförande.

 

Bedömningsgruppens motivering till det vinnande förslaget är att:

”Loft Livings lantliga urbanism är en välkommen förnyelse av den svenska byn. Förslaget är en samtida och mycket elegant tolkning av radbyn – med loftgångshus tätt placerade längs smala gränder med storslagna utblickar mot Ösjön. De oregelbundna kvarteren förankras lyhört i det omgivande öppna kulturlandskapets stråk, utblickar och landmärken.”