24 april 2024
torsdag, 05 april 2018 11:15

D. Carnegie storköper på Albyberget

Skrivet av 
alt
Albyberget sett från söder. J Ahlström Fastighets AB säljer Mitt Alby till D. Carnegie med en bruttovinst om 888 Mkr efter 5 år.


Efter drygt fyra års innehavstid säljer företaget Mitt Alby, ägt av Byggmästare Anders J Ahlström Fastighets AB, sina fastigheter på Albyberget i Botkyrka kommun till D. Carnegie & Co. Köpeskillingen är på 1.593 Mkr efter avdrag för latent skatt om 80 Mkr och kommer att bestå av kontant vederlag uppgående till 1.468 Mkr och vederlag i form av aktier till ett värde av 125 Mkr, med ett åtagande av säljaren att inte vidareförsälja aktierna inom en period av 6 månader från erhållandet. Vidare har parterna kommit överens om en villkorad tilläggskomponent till köpeskillingen, när den planerade och påbörjade bostadsrättsombildningen bestående av 124 lägenheter genomförs senast den 31 december 2018.
    

Det planerade förvärvet, villkorat av stämmobeslut i Byggmästare Ahlström Holding och av godkännade av Nordic Trustee, som agent för obligationen, omfattar flera byggnader uppförda som en del av miljonprogrammet under början av 1970-talet med totalt 1.274 lägenheter. Fastigheterna genererar ett årligt hyresvärde om cirka 103 Mkr. Uthyrningsbar yta är 105.000 kvm och beståndet har en renoveringsgrad på drygt fem procent.
    

Det var i slutet av 2013 som Mitt Alby köpte de aktuella fastigheterna av kommunägda Botkyrkabyggen till ett pris baserat på ett fastighetsvärde på 705 Mkr efter avdrag för latent skatt. Beskedet om försäljning kom som en överraskning för Botkyrkabyggen, eftersom Mitt Alby vid försäljningen lovade att vara en seriös och långsiktig ägare.
    

Byggmästare Ahlström och D. Carnegie avser att gemensamt grunda Stiftelsen Mitt Alby, med 10 Mkr i startkapital. Ändamålet med stiftelsen blir att på olika sätt, bland annat finansiellt, stötta ambitiösa personer, organisationer och företag i Botkyrka.
    

I en kommentar till försäljningen säger Stefan Dahlbo, vd för Byggmästare Ahlström:
– För Byggmästare Anders J Ahlström Holding inleds efter försäljningen en ny tid. Våra huvudsakliga tillgångar kommer initialt att vara en stor kassa, aktier i D. Carnegie och Fasticon Kompetens Holding. Målet kommer att vara att bygga upp en portfölj med nordiska, i första hand svenska, noterade och onoterade bolag. Vi kommer söka investeringar i branscher som vi tror oss om att förstå och kommer, på ett eller annat sätt, att vara aktiva ägare.
    

Svein Erik Lilleland, vd för D. Carnegie, säger:
– Genom detta nya förvärv stärker vi vår position i regionen som långsiktig fastighetsägare och förvaltare av hyresrätter. Fastigheterna vi tar över ligger i en kommun som har stor framtidspotential och ett utmärkt pendlingsavstånd till centrala Stockholm. Vi bedömer även att den förvärvade fastighetsportföljen har en stor utvecklingspotential avseende byggrätter och förädling av mark.