Skriv ut denna sida
fredag, 16 mars 2018 17:16

Söderport med 600 bostäder i Lund

Skrivet av 
alt
Vision för framtida Söderport i Lund.

 

Nu kommer förslaget till planprogram för Söderport i Lund som skickas ut på samråd. Det innehåller nästan 600 nya bostäder, verksamhetslokaler, service, busstorg och ett rekreationsstråk i innerstadsmiljö. Veidekke Bostad, Lunds Kommuns Fastighets AB (LKF), Riksbyggen och Midroc var först in med sina planansökningar för området, lite senare kom även Norama in med en ansökan.

 

– Vi ser alla en stor potential i området och tror att det är ett läge som lundaborna kommer uppleva som attraktivt, säger byggaktörerna i ett gemensamt uttalande.

 

En bärande tanke i planprogrammet är att området ska växa ihop mer med innerstaden. Idag finns det en hel det praktiska barriärer inom området men framför allt mot de omkringliggande stadsdelarna. Genom att ändra karaktär på de kvarter som fortfarande har industriprägel, skapa en kollektivtrafiknod och även förändra Södra vägen och Karhögstorg blir hela området mer innerstadslikt.

 

– Planprogrammet för Söderport innebär att vi nu lägger sista pusselbiten för stadsförnyelsen efter Södra vägen och att Lunds centrum får en ny entré från söder. Det nya busstorget vid Söderport förbättrar kollektivtrafiken till Stadsparken och Högevallsbadet för alla Lundabor, det är något jag är extra stolt över i förslaget, säger från Björn Abelson (S), byggnadsnämndens ordförande.

 

Planprogrammet som nu skickas ut på samråd är vägledande, men inte bindande, för de detaljplaner som längre fram kommer att tas fram för området. Samrådet kommer att pågå under våren och i augusti förväntas byggnadsnämnden besluta om planprogrammet.

Senaste från Redaktionen