20 april 2024
torsdag, 15 mars 2018 13:24

Toys R Us i konkurs med 31.000 anställda

Skrivet av 
alt
Toys R Us totalt 71 i butiker i Norden berörs ännu inte av konkursen.

 

Amerikanska Toys R Us, den ikoniska detaljhandelskedjan som har sålt leksaker och spel till miljontals barn i generationer, har gjort konkurs. Totalt berörs 182 butiker i USA och 26 butiker i Storbritannien. I Sverige har kedjan bland annat butiker i Mall of Scandinavia, Kungens Kurva, Jakobergs Centum, Sisjön och Backaplan. I Norden drivs totalt 71 Toys R Us-butiker av den danska BR-ägaren Top-toy, med totalt omkring 4.000 anställda. Toys R Us-butikerna i Norden har hittills inte påverkats av butikskrisen i USA och Storbritannien.


– Danska Top-Toy som driver Toys R US i Norden är ett helt separat företag från Toys R Us Inc i USA och berörs inte av den aktuella situationen i USA och Storbritannien, skriver Lea Bruun Nielsen på Top-Toy till Aftonbladet.

 

Toys R Us butiksverksamhet har de senaste åren pressats hårt av nätförsäljning från till exempel Amazon men även tryckts tillbaka av lågpriskedjor som Walmart.

 

Efter att ha ansökt om konkursskydd i september under år 2017 beslutade företaget under onsdagen att stänga eller sälja alla sina återstående butiker. Det är ett kolossalt misslyckande för ett företag som startade 1948 som en liten butik i Washington med försäljning av spjälsängar, barnvagnar och andra babyartiklar, skriver New Yorks Times.

 

Den globala leksaksindustrin har länge kämpat med två stora problem, dels har försäljningen till barn minskat eftersom många barn är besatta av spel på mobiltelefoner, dels har e-handeln för leksaksförsäljningen ökat med mer än 55 procent under de senaste två åren till 17 miljarder dollar i USA.