25 april 2024
torsdag, 15 mars 2018 12:24

White vinnare på Mipim

Skrivet av 
alt
Skellefteå kulturhus, som ska byggas av entreprenören HENT, fick första pris i kategorin Civic & Community på Mipim/Architectural Review Future Project Awards. Bild: White View & Luxigon


En innovativ träbyggnad som samlar Skellefteås konst, teater och litteratur samt ett nytt hotell i det som ska bli en av Nordens högsta träbyggnader har utsetts till vinnare i 2018 års upplaga av Mipim/Architectural Review Future Project Awards. Huset är ritat av White arkitekter och priset uppmärksammar ännu obyggda eller ej färdigställda projekt runt om i världen.
    

– Vi är otroligt hedrade över att vinna med ett sådant här tufft motstånd. Skellefteå kulturhus hyllar på ett unikt sätt hantverket bakom den kreativa processen, så det känns fantastiskt att vårt täta samarbete med ingenjörsföretaget Florian Kosche och beställaren Skellefteå kommun får ett erkännande, säger Oskar Norelius och Robert Schmitz, arkitekter på White.
    

I projektet kombineras Skellefteås långa tradition av att bygga i trä med den senaste ingenjörskonsten, vilket har gjort det till en förebild inom hållbar design och konstruktion. Juryn ansåg bland annat att det är “ett elegant projekt, som undersöker trä som hållbart byggnadsmaterial med god visuell effekt. Detaljerna är väl utförda och ljuset fångar träets mjukhet. Interiören är lika övertygande som exteriören”.