19 april 2024
torsdag, 08 mars 2018 11:26

KPA köper grön obligation i Vellinge

Skrivet av 
alt
Omtankens hus i Höllviken blir ett nollenergihus, vilket innebär att det beräknas producera lika mycket eller mer energi än det förbrukar.


Som exklusiv och utvald investerare, investerar KPA Pension 200 Mkr i Vellinge kommuns första gröna obligation. Obligationen ska finansiera nollenergihuset Omtankens hus i Höllviken – kommunens nya omsorgsboende som uppförs tillsammans med Skanska. Den nyemitterade obligationen har en löptid på fem år.
    

– Vår investering i Vellinge kommuns gröna obligation är viktig. Pengarna vi investerar kommer från kommunernas pensionsavsättningar till sina anställda, då känns det extra bra att de användas till hållbara projekt som gagnar kommuninnevånare, samtidigt som de skapar bra avkastning åt framtida pensionärer. Vi ser mycket positivt på våra fortsatta möjligheter att kunna bidra till kommunernas hållbara projekt genom investeringar i gröna obligationer, säger Britta Burreau, vd KPA Pension.
    

Omtankens hus är ett spjutspetsprojekt som uppförs enligt marknadens tuffaste miljökrav i allt ifrån energieffektivitet till materialanvändning. Huset beräknas producera lika mycket eller mer energi än det förbrukar, bland annat genom ett tak täckt av solpaneler och effektiv bergvärme.
    

– Vi är mycket glada över att kunna lansera vår första gröna obligation tillsammans med KPA Pension. Obligationen finansierar uteslutande ”Omtankens hus”, som kommer att inhysa äldreboende, trygghetsboende och en vårdcentral, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M).
    

Ramverket för Vellinges gröna obligationer har tagits fram i samarbete med SEB och har fått det högsta tänkbara omdömet ”Dark Green” av det oberoende norska klimat- och miljöforskningsinstitutet Cicero.