25 april 2024
fredag, 09 februari 2018 11:49

Skanska säljer hotell till Balder i Jönköping

Skrivet av 
alt
Balder tar över hotellet Gradienten i Jönköping i samband med färdigställandet, vilket beräknas ske i början av 2021. Illustration: Enter Arkitektur


Skanska säljer hotellprojektet Gradienten som ska uppföras i centrala Jönköping för cirka 430 Mkr. Köpare är Balder. Hotellet är utvecklat av Skanska Sverige och tillträdet sker i samband med hotellets färdigställande i första kvartalet 2021. Byggkontraktet är värt cirka 330 Mkr, vilket inkluderas i orderingången för Skanska Sverige för det första kvartalet 2018.
    

Hotellet kommer att bli 18 våningar högt, med 229 rum samt konferensanläggning och restaurang. Total bruttoyta är 12.300 kvm. I anslutning till projektet ska Skanska även bygga ett garage med torgytor ovanpå för att skapa en naturlig länk till det gamla Jönköping.
    

Detaljplan och bygglov för projektet är på plats och byggstart är planerad att ske under det första kvartalet 2018. Som tidigare meddelats har Nordic Choice Hotels tecknat ett 20-årigt hyresavtal för driften av hotellet efter färdigställande 2021.
    

Balder har under en längre tid haft stort fokus på hotellfastigheter. För knappt fyra år sedan köpte bolaget en portfölj med 14 hotell av Pandox för 2,2 Mdr kr och Radissson Blu Scandinavia Hotell i Göteborg för 700 Mkr av DnB Scandinavian Property Fund.
    

Dessa affärer har senare bland annat följts av köpet av ett Holiday Inn i Helsingfors för 39 MEUR, hotellfastigheten Snöflingan 3 på Kungsholmen i Stockholm för 670 Mkr, med Courtyard by Marriott som operatör, samt fjolårets förvärv av fyra hotellfastigheter i centrala Köpenhamn för cirka 1 Mdr kr.