23 april 2024
tisdag, 06 februari 2018 15:40

Backahíll satsar på fd Findus i Bjuv

Skrivet av 
alt
Findus gamla anläggning i skånska Bjuv övergår i Foodhills ägo.

 

Foodhills tar över Findus anläggning i Bjuv, öster om Helsingborg, från den 1 mars och bygger ett innovativt livsmedelscentrum för produktion av framtidens mat. Foodhills bedömer att det nya centret kan skapa minst lika många nya jobb som Findus sysselsatte vid nedläggningen i mars 2016, vilket var cirka 450. Foodhills största ägare är Erik Paulssons Backahill, Lantmännen och grönsaksproducenten Magnihill.

 

Vi vill realisera Findus tankar om att göra Bjuv till matens Silicon Valley. Vår vision är att bli ledande i Europa på system för cirkulär livsmedelsproduktion och bidra till en hållbar global utveckling, säger Bengt Persson, ordförande för Foodhills. 

 

Styrelseordförande för Findus Sverige, Peter Odemark, som står bakom uppgörelsen med Foodhills, är glad över att Foodhills tar över.

– Med Foodhills som ny ägare finns förutsättningar att förverkliga Findus vision: Food Valley of Bjuv – matens motsvarighet till data- och teknikindustrins Silicon Valley, säger han. Och det känns väldigt bra.

 

Avtalet öppnar också för ett framtida samarbete mellan Foodhills och Findus.

– Vi kommer från start att samarbeta inom forskning & utveckling, cirkulära matkedjor och fryslager och vi arbetar gemensamt för ytterligare samarbeten, säger Peter Odemark.

 

Bakom Foodhills vision står även Bjuvs kommun och Region Skåne.

 

– Att Foodhills nu bygger en anläggning för cirkulär livsmedelsproduktion i Bjuv är inte bara bra för kommunen. Det är också bra för Skåne och för Sverige. Det ger ökad sysselsättning, stärker självförtroendet och ökar konkurrenskraften i svensk livsmedelsproduktion. Det är ett arbete som ligger helt i linje med Skånes och Sveriges livsmedelsstrategier, säger Lennart Svensson, regional samordnare i Region Skåne.