25 mars 2019
tisdag, 30 januari 2018 16:02

Niam köper gamla Karolinska sjukhuset för 2,3 Mdr

Skrivet av 
alt
Försäljningen av gamla Karolinska sjukhuset om cirka 110.000 kvm, är en affär med en av Sveriges största fastigheter. Försäljningspriset är 2,3 Mdr och Niam tar full risk för utfallet av kommande bygglovsprocesser.


Pangea var säljrådgivare till Stockholms läns landsting då Niam förvärvar gamla Karolinska sjukhuset, Etapp 1, för 2,3 Mdr. Under tisdagen meddelade Stockholms läns landsting att det säljer det tidigare Karolinska universitetssjukhuset till Niam. Fastigheten ligger i det stora utvecklingsområdet Hagastaden i Solna, strax norr om Stockholm.

 

Fastigheten har en yta om cirka 110.000 kvm, vilket gör den till en av Sveriges största fastigheter. Försäljningspriset är 2,3 Mdr och Niam tar full risk för utfallet av kommande bygglovsprocesser.

 

Pangea Property Partners var försäljningsrådgivare till Stockholms läns landsting i affären, som är den största nordiska transaktionen hittills år 2018.

 

– Vi är glada att ha varit med i denna milstolpehandel i Stockholm. Det är ett av de mest spännande utvecklingsprojekten i Sverige och vi fick många starka bud från olika typer av köpare under ett pressat tidsschema, trots en utmanande bostadsmarknad, säger Joakim Arvius, projektledare på Pangea Property Partners.

 

– Lite mer än hälften av detta är blåklassat (kulturminnesmärkt) och merparten ska omvandlas till bostäder. Men de byggrätter som nu kommer ut på marknaden innebär även rivning och nybyggnation, sa Joakim Arvius, under förra veckan till SvD.

 

I princip kan Landstingen i Stockholm sälja byggrätterna till en enda stor projektutvecklare, men med hänsyn till de höga priserna är det mer sannolikt att den första utförsäljningsetappen delas upp i mindre delar. På så vis kan flera olika aktörer delta i omvandlingen av det historiska sjukhusområdet.


Senare följer ytterligare säljetapper för sjukhusområdets kvarstående 360.000 kvm, men det är oklart när den processen inleds.