24 april 2024
måndag, 29 januari 2018 12:18

White finalist på Mipim

Skrivet av 
alt
Skellefteå kulturhus om 5.500 kvm ska stå färdigt år 2020 och samla Västerbottensteatern, Skellefteå konsthall, Stadsbiblioteket och MAN – Museum Anna Nordlander. Dessutom rymmer byggnaden ett helt nytt hotell.  Foto: Emil Fagander


Som enda svenska projekt har Skellefteå kulturhus, ritat av White, gått vidare till final i prestigefulla Mipim Awards 2018, i kategorin Best Futura Project. Skellefteå kulturhus är en helt ny mötesplats i staden för konst, teater och litteratur. Dessutom tar ett nytt hotell plats i det som blir Nordens högsta trähus.
    

På Mipim uppmärksammas världens mest framstående och tekniskt avancerade projekt, både färdigställda och ännu obyggda. I Best Futura Project-kategorin får vi en förhandstitt in i framtiden och se vad den kan bära med sig genom kvaliteter inom distinkt arkitektur, teknik och miljö.
  

 – Vi är otroligt hedrade över att bli utvalda i det här starka startfältet. Det är roligt att Skellefteås stora satsning får uppmärksamhet redan innan det är byggt, säger Robert Schmitz, ansvarig arkitekt på White.
    

I Skellefteå kulturhus kombineras stadens långa tradition av att bygga i trä med den senaste ingenjörskonsten, vilket har gjort projektet till en förebild inom hållbar design och konstruktion. Projektet är under upphandling och vem som har vunnit denna väntas offentliggöras under februari månad.
    

Vilket projekt som vinner arkitekttävlingen på fastighetsmässan Mipim baseras dels på juryns bedömning (50 procent), dels en omröstning (50 procent) bland delegaterna på mässan Mipim, som äger rum den 13–16 mars i Cannes, Frankrike. Vinnaren annonseras under en galamiddag den 15 mars.