Skriv ut denna sida
onsdag, 11 oktober 2017 16:33

Klart för Riksbyggens brf Fjällvyn i Kiruna

Skrivet av 
alt
Så här är det tänkt att gemensamhetslokalen i Brf Fjällvyn ska komma att se ut, med bastu.

 

Hälften av alla bostadsrätter i Brf Fjällvyn är nu sålda – före tidtabell. Det innebär att det nu är klart för produktionsstart av Brf Fjällvyn som är den första föreningen i Riksbyggens långsiktiga satsning på sammanlagt cirka 250 nya bostadsrätter i Malmfälten.

 

– Det är varit ett stort intresse och försäljningen har gått mycket bra. Faktum är att vi nådde det första etappmålet, att sälja hälften av bostadsrätterna, en månad före plan. Vi är mycket stolta och glada över att byggstarten nu kan ske, berättar Lars Lundgren, marknadsområdeschef på Riksbyggen, AO Bostad Norr.

 

Riksbyggen ingick tidigare i år ett avtal med LKAB om att bygga cirka 250 bostadsrätter i Malmfälten under en tioårsperiod. Först ut i planen är byggandet av Brf Fjällvyn med 47 bostadsrätter på Luossavaara, vid foten av skidbacken i Kiruna. Samarbetet är ett led i den stora samhällsomvandling som sker när Kirunas centrala delar flyttas för att ge plats åt gruvans utbredning.

 

– Från LKAB är vi glada för beskedet om Riksbyggens byggstart! Det är viktigt att externa byggherrar tror på marknaden och har modet att satsa på bostadsbyggande i Malmfälten i takt med att LKAB köper bostäder. LKAB:s affärer innebär att det finns kapital på marknaden och från LKAB är vi måna om att människor fortsatt väljer att bo på våra verksamhetsorter. Vi är stolta över samarbetet med Riksbyggen och att nu realisera den första etappen av flera med dem, säger Mikael Westerlund, avdelningschef vid LKAB:s samhällsomvandlingsenhet.

 

Brf Fjällvyn erbjuder välplanerade lägenheter om 1–4 rum och kök med stor balkong och milsvid utsikt över Kebnekaises fjällvärld. Inflyttning är planerad till kvartal tre 2019.

Entreprenör för brf Fjällvyn är Lindbäcks bygg som i och med försäljningsframgången redan nu får klartecken för att börja producera lägenheterna i fabriken i Piteå.

 

– Samarbetet med Lindbäcks har fungerat väldigt väl så här långt och nu när vi nått denna milstolpe så kan vi intensifiera samverkan kring utvecklingen av nya bostäder på fler orter, exempelvis på Repisvaara, Gällivare, säger Lars Lundgren.

 

I samband med satsningen i Malmfälten beslutade Riksbyggen att ta fram ett konstverk för att skapa utrymme för samtal och visa på Riksbyggens roll som långsiktig samhällsutvecklare i samband med stadsflytten. Resultatet blev de numera världsberömda äggformade bastun Solar Egg av konstnärsduon Bigert & Bergström.

 

– Framgångarna med Solar Egg fortsätter på helt overkliga nivåer. Enligt den senaste räckviddsundersökningen har runt 550 miljoner runt om i världen läst om Solar Egg i traditionella eller sociala medier. Ett syfte med Solar Egg var också att sätta Kiruna på kartan och bidra till turistnäringen, säger Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen Stockholm/Uppland/Norr.

Senaste från Redaktionen