18 april 2024
fredag, 29 september 2017 12:56

AP3 och Prudential säljer i Tyskland för 3,82 Mdr

Skrivet av 
alt
Daniel Herrmann, chef för fondförvaltning inom detaljhandel på Patrizia.

 

AP3 och Prudential, med bolaget PGIM Real Estate, har off-market sålt 85 tyska handelsfastigheter till Patrizia Immobilien AG. Med en köpeskilling om cirka 400 MEUR, cirka 3,18 Mdr kr, är transaktionen en av de största under senare år inom segmentet detaljhandel. Den diversifierade portföljen, med fastigheter främst i södra och västra Tyskland, omfattar cirka 236.000 kvm. Stora hyresgäster är många kända tyska kedjor, såsom REWE, EDEKA, Lidl och Aldi.

 

– Vi är glada över att kunna ta över denna lovande portfölj i en transaktion off-market. Portföljen har redan god kvalitet, men vi har fortfarande många optimerings- och värdehöjande potentialer, som vi nu ska genomföra konsekvent, säger Daniel Herrmann, chef för fondförvaltning inom detaljhandel på Patrizia.

Köpet gäller ett enskilt mandat för ett stort tyskt försäkringsbolag, som nu har utökat sin detaljhandelsportfölj tillsammans med Patrizia. Säljaren är ett joint venture mellan Tredje AP-fonden och PGIM Real Estate. PGIM Real Estate är ett fastighetsdotterbolag till PGIM Inc., i den amerikanska finans- och försäkringsgruppen Prudential Financial, Inc. Patrizia tillträder portföljen före årets slut.

De 85 fastigheterna är främst handelscentrum och stormarknader. De viktade återstående hyresavtalen för portföljen är cirka sex år. Regionalt fokus på fastighetsbeståndet är Bayern, Hesse och Rheinland-Pfalz.

 

Patrizia Immobilien AG förvaltar i Europa nu mer än 500 fastigheter med ett värde om knappt 4,0 miljarder euro, varav mer än hälften av detta värde finns inom detaljhandeln. Patrizia är nu den största hyresvärden för detaljhandel i Tyskland.