20 april 2024
tisdag, 26 september 2017 14:37

Galärens Alcatraz i Luleå går som tåget

Skrivet av 
alt
Bild över upplevelsecentret på Spantgatan. Skiss:Tirsén & Aili Arkitekter

 

alt

Loket i sina glansdagar. Foto: Norrbottens Järnvägsmuseum

 

Galärens bygge av upplevelsecentret Alcatraz i Luleå går som tåget, bokstavligt talat. Nyligen tuffade huvudattraktionen för den blivande paintballhallen in, ett 104 år gammalt ånglok med tillhörande godsvagn. På Alcatraz ska järnvägsklenoderna försvaras mot tågrånare som vill komma åt godsvagnens värdefulla last av guld.

 

Nu har hotellentreprenören Stefan Karlsson gett sig in i upplevelseindustrin. Redan nästa sommar, 2018, slår han upp portarna till ett helt nytt upplevelsecenter på 8.000 kvm i Notviksstan, utmed den stora infarten till Luleå. Upplevelsecentret har utvecklats i samarbete med Galären som bygger om en större fastighet på Spantgatan 12 i Notviksstan. I juni i år tecknade parterna ett hyresavtal för Alcatraz som löper i tio år.


 
– Loket är ett av många spektakulära inslag som vi laddar Alcatraz med, säger upplevelsegeneralen Mathias Eriksson. Vår inriktning är att Alcatraz ska bli Sveriges största upplevelsecenter för barn och vuxna och därför vill vi erbjuda attraktioner utöver det vanliga, säger Stefan Karlsson.

 

Upplevelsecentret kommer att erbjuda ett brett utbud av aktiviteter med allt från Spa, konferenslokaler, foodcourt med flera olika restauranger och caféer, evenemangslokaler för mässor, gokart, paintball, lasergame, radiobilar och mycket annat och inte minst ett stort antal celler för Prison island.

 

– Investeringen får stor betydelse för besöksnäringen. Med ett ökat aktivitetsutbud ökar både Luleås och länets attraktionskraft som destination, menar Stefan Karlsson.


– Det handlar om en total ombyggnation, säger Gunnar Tåhlin, vd på Galären. Läget längs Bodenvägen gör att upplevelsecentret också får en mycket bra exponering. Som fastighetsutvecklare är det förstås roligt att kunna presentera den här starka etableringen som kommer att ha stor betydelse både för handelsområdet Notviksstan och hela regionen. Arkitektoniskt kommer byggnaden att både utmana staden och locka till sig människor att vilja se mer, berättar Gunnar Tåhlin vidare.