16 april 2024
tisdag, 12 september 2017 17:21

Folkhem/Arkitema skapar trähuskvarter i Sundbyberg

Skrivet av 
alt
Folkhem Trä ska bygga ett nytt kvarter i Ör, Sundbyberg.

 

Folkhem Trä har tillsammans med Arkitema Architects skapat det kvarter som utsetts till vinnare i tävlingen om nya Ör Centrum i Sundbyberg. Visionen för det nya kvarteret är att skapa ett positivt tillskott till stadsdelen Ör. Ambitionen är att utveckla stadsdelen till en urban, trygg, social och ekologiskt hållbar stadsdel.

 

– Detta projekt har många kvaliteter vad gäller social och ekologisk hållbarhet och blir fantastiskt kul att få genomföra. I kvarteret kommer vi att få en mångfald av människor och upplåtelseformer då det innehåller hyresrätter, bostadsrätter, äldreboende och mellanboende, säger Arne Olsson, vd Folkhem Trä.

 

Kvarteret består av en konstruktion i massivträ med sex olika volymer som varierar i höjd och får sin högsta punkt mot nordöst. Den trappande strukturen har utformats för att skapa goda dagsljusförhållanden för lägenheterna samt den omgivande bebyggelsen.

 

– Kvarteret har en trästruktur som blir synlig och framträdande i fasadernas gestaltning. Vi har noga tänkt på att göra träet så synligt som möjligt med tanke på den positiva effekt materialet har på människors välbefinnande, säger Kristina Peters, associated partner på Arkitema Architects.

 

Bottenvåningarna i kvarteret består av många olika lokaler som ska tillföra liv och skapa trygghet för hela området.

 

– Förutom små butikslokaler, cykelverkstad och vårdcentral med apotek föreslås även en mindre saluhall, ”Örban Deli”, som skulle bli den service- och mötesplats som området idag saknar, säger Kristina Peters.

 

På gården finns även ett kvartershus som skapar ytterligare en social mötesplats i området.