Skriv ut denna sida
måndag, 21 augusti 2017 08:47

Vasakronan och Equator skapar nytt torg på Söder

Skrivet av 
alt
Ett nytt torg kan skapas nära Medborgarplatsen på Södermalm, enligt Vasakronan och Equator. Bild: Equator

 

Vasakronan har gett Equator Stockholm uppdraget att ta fram en förstudie, programhandling och bygghandling för 22.000 kvm LOA i kvarteret Nattugglan 14 på Södermalm i Stockholm. Nu prövas möjligheten att uppföra ett nytt kontorshus på Folkungagatan. 


I en pågående detaljplaneprocess prövas möjligheten att tillföra ett nytt kontorshus, en ny publik plats mellan kontorshuset och den Katolska domkyrkan och nya bostäder på kyrkans fastighet.


Marken för projektet ägs av Vasakronan och Katolska domkyrkoförsamlingen. Förslaget innebär att huset med kyrkans tjänstebostäder rivs, såväl som den del av den nuvarande kontorsbyggnaden som ligger närmast katedralen. Här ska istället skapas en plats för ett helt nytt torg. Kyrkans bostäder ersätts genom att den västra delen av kyrkotillbyggnaden byggs på med tre våningar.

 

– Det här är en ganska trist del av Södermalm med stängda husfasader mot gatan. På det här sättet blir det en levande, trevlig och offentlig plats, som en förlängning av Medis, säger stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S) till StockholmDirekt.

 

 

 

 

Fakta

 

Uppdrag: Equators uppdrag är en förstudie och underlag till ny detaljplan

Plats: Kv. Nattugglan 14 på Södermalm 

Area: Cirka 22.000 kvm BTA

Verksamhet: Kontor med kommersiella lokaler i gatuplanet för t ex café och butiker 

Beställare: Vasakronan

Miljö: Projektet kommer att certifieras enl LEED med sikte på nivå Platinum

Senaste från Redaktionen