19 april 2024
tisdag, 20 juni 2017 14:00

Fortsatt stark konjunktur i Stockholm

Skrivet av 
alt

Karin Wanngård (S), Stockholms stads finansborgarråd, och Olle Zetterberg, vd för Stockholm Business Region.

 

Stockholmskonjunkturen är fortsatt stark och de flesta indikatorer för konjunkturen pekar åt rätt håll, visar konjunkturrapporten. Lönesumman i privat sektor ökar på bred front med företagstjänster, bygg samt information och kommunikation som främsta draglok.


Även om antalet konkurser ökar, så stärks företagandet i Stockholm genom att det startas mer än 11 nya företag per konkurs i länet. Antalet sysselsatta invånare i länet har ökat med 35.300 eller 3 procent de senaste fyra kvartalen, där endast tillverkning och handel gått mot strömmen med färre sysselsatta. Antalet varslade personer och arbetslösheten minskade i såväl absoluta tal som i förhållande till arbetskraften jämfört med samma kvartal 2016.

 

– Stockholm utvecklas väldigt starkt just nu och det är jag både glad och stolt över. Vi har ett starkt näringsliv och väldigt kompetent arbetskraft inom en rad olika områden. Samtidigt har vi fått ordentlig fart på bostadsbyggandet och bygger nu mer än under rekordåren på 60-talet. Att lösa bostadsbristen och inte minst bygga fler hyresrätter blir helt avgörande för att behålla Stockholms konkurrenskraft även på längre sikt, säger Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngård (S).

 

Under de senaste fyra kvartalen har antalet invånare ökat med 38.600 personer i Stockholms län varav 13.300 i staden, vilket är en uppgång på 1,7 respektive 1,4 procent. Bostadsbyggandet minskade i både länet och staden jämfört med första kvartalet 2016, men har ökat med drygt 8 procent under de senaste fyra kvartalen.

 

– Stockholm fortsätter att utvecklas mycket positivt och står starkt rustat inför framtiden. Bostadsbristen är fortsatt det största tillväxthindret, säger Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.