18 april 2024
fredag, 09 juni 2017 08:30

Pangea ska sälja Karolinska i Solna

Skrivet av 
alt
Karolinska sjukhusets huvudbyggnad färdigställdes år 1940. Arkitekter Sven Ahlbom och Sven Malm.

 

alt

Det är huvudbyggnaden för Karolinska Universitetsjukhuset i Solna som ska byggas om till bostäder. Astrid Lindgrens Barnsjukhus ska vara kvar.

 

alt

En visionsbild över Nya Hagastaden. Illustration: WSP.

 

Pangea har fått det stora och prestigefulla uppdraget att sälja Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Stockholms läns landsting har antagit Pangeas offert för försäljningen, före bland andra Catella, NAI Svefa, Rosengren & Co, CBRE och Brunswick (Leimdörfer). Syftet med försäljningen är att Karolinskas huvudbyggnad ska förvandlas till cirka 1.000 bostäder. Huvudbyggnadens fasad får inte rivas då den är skyddsklassad.

 

Under våren i år förklarade i år Paul Lindquist (M), landstingsråd, Stockholms läns landsting, att många spekulanter finns för att förvärva huvudbyggnaden om cirka 110.000 kvm, med ett förväntat pris om cirka 8 till 10 Mdr kr.

 

Försäljningen ska ske i två steg. Först ska byggrätterna i sjukhusområdet säljas med en tilläggsköpeskilling och när detaljplanen är klar slutförs affären. Denna affär kan möjligen bli klar till våren 2019.

 

Totalt ska Hagastaden innehålla cirka 6.000 nya bostäder, varav cirka 3.000 bostäder på Solnasidan. De första lägenheterna i Hagastaden, uppförda av Einar Mattsson, har inflyttning i år.

 

Solnas har ett planprogram som totalt ska rymma 3.000 lägenheter och ge 150.000 kvm lokaler på sjukhusområdet. Området närmast E4:an är bullrigt och lämpar sig bäst för lokaler. Men för övrigt passar sjukhusområdet för bostäder, särskilt när den nya tunnelbanestationen Hagastaden är färdigställd år 2025. TM