25 april 2024
fredag, 02 juni 2017 14:16

NRP investerar 500 MEUR i nordiska fastigheter

Skrivet av 

alt

Söderport, ett bolag som ägs till hälften av Sagax och Hemfosa, sålde en logistikfastighet, om 134.000 kvm, i Torslanda, Göteborg, till NRP i mars i år. Köpeskillingen var 979 Mkr. Fastighetens uthyrningsbara area omfattar 134.000 kvm.

 

NRP (Ness, Risan & Partners), med säte i Oslo, är bland annat en logistikspecialist. Bolaget NRP, som finansierar shipping och fastigheter, grundandes i juni år 2000 av Christian Ness, Rangvald Risan och Anita Nesheim.

 

NRP Fund VII planerar nu att investera mer än 500 MEUR i Norden, eftersom NRP arbetar för en slutlig stängning av fond VII.

 

Förutom investerat kapital om 140 MEUR från inhemska investerare har kapitalrådgivaren Real Asset Partners i London, reserverat en andel om 20 MEUR i fonden NRP Fund VII.

 

NRP Fund VII har redan tillsammans med partners investerat 320 MEUR i fyra logistik- och kommersiella fastigheter i Sverige, Norge och Danmark.

 

– Intresset för vår fond VII har överträffat alla våra förväntningar. Nu, med fyra fastighetsinvesteringar, som redan finns på plats, arbetar vi med att investera ytterligare 200 MEUR på den nordiska fastighetsmarknaden, i linje med vår strategi, säger Axel Wroll-Evensen, partner i NRP.

 

Eftersom NRP ofta uppmanar partners att investera tillsammans med fonden, förväntar sig NRP att det underliggande fastighetsvärdet överstiger 500 MEUR.

 

Investeringarna består för närvarande av två fastigheter i Sverige, en i Danmark och en i Norge. Alla fastigheter som förvärvades under hösten 2016, omfattande mer än 300.000 kvm, har företag som Staples, Volvo, Tryg Forsikring och Santa Maria som långsiktiga hyresgäster.

 

Med en uppskattad avkastningskvot om 3,5 procent är fonden i en bra position för att säkerställa löpande utdelningar för investerare. (Avkastningskvoten är förhållandet mellan utdelningsavkastningen på eget kapital och avkastningen på en långfristig statsobligation.)


NRP är en av Skandinaviens största innehavare av icke-noterade logistikfastigheter, omfattande totalt 1,4 miljoner kvm.

 

Under hösten 2016 bedömdes NRP:s fonder i en internationell rating av analysföretag Preqin, och då placerades NRP:s fonder i toppnivå bland jämförbara fonder i Norden och Europa.TM