Skriv ut denna sida
torsdag, 11 maj 2017 12:05

Swecos bästa kvartal någonsin

Skrivet av 
alt

Tomas Carlsson, vd och koncernchef för Sweco.


Årets första kvartal var Swecos bästa någonsin. Nettoomsättningen ökade till 4,4 Mdr kr (4,0) och rörelseresultatet steg till 477 Mkr (205), motsvarande en förbättrad marginal till 10,8 procent (5,1). Vinsten efter skatt steg till 360 Mkr (148), motsvarande 3,01 kr (1,24) per aktie. Den organiska tillväxten var 7 procent (1) och debiteringsgraden var i stort sett oförändrad på 74,4 procent (74,5).
    

I ett samtal med Fastighetsaktien förklarar Swecos vd och koncernchef Tomas Carlsson att en betydande kalendereffekt svarade för den största delen av det förbättrade resultatet – i och med att påskhelgen inföll efter kvartalets utgång innehöll jämförelseperioden 28 timmar färre arbetstimmar. Till ökningen bidrog även effekter av förvärvet av den holländska konsulten Grontmij som Sweco köpte hösten 2015. Samtidigt framhåller Carlsson att samtliga affärsområden har bidiraget till det ökade kvartalsresultatet.
    

Sweco visar vidare upp en stark balansräkning med en nettoskuldsättning i förhållande till EBITDA som minskade till 0,8 ggr (2,1). Det egna kapitalet ökade under perioden till 5.715 Mkr (5.435 vid årsskiftet), motsvarande en soliditet om 40,7 procent (39,3).

 

Under perioden fick Sweco bland annat ytterligare konsultuppdrag för projektet Odra-Vistula Flood Management (översvämingsskydd) i Polen, projekteringstjänster inom bygg, anläggning och installation i samband med moderniseringen av British Antarctic Survey’s forsk-ningsanläggning på Antarktis och projekteringstjänster för en ny byggnad som ska rymma den senaste teknoligin inom cancerterapi och nukleärmedicien vid Klinikum Stuttgart.
    

Dessutom stärkte Sweco sin position på den finska marknaden genom förvärvet Karvesföretagen med 50 medarbetare specialiserade på renoveringar, energieffektiviseringar och livscykeltjänster för bostadsbolag.
    

Sammantaget ser Sweco positivt på marknadsförutsättningarna just nu. Den svenska marknaden är fortsatt stark. Marknaderna i Norge, Danmark, Västeuropa och Centraleuropa karaktäriseras som överlag goda, medan marknaderna i Finland och Nederländerna håller på att förbättras.
    

– Vår huvudsakliga prioritet är fortsatta operationella förbättringar. Vi fokuserar på våra kunder, intern effektivitet och på att ha branschens bästa medarbetare, avslutar Tomas Carlsson.

Senaste från Redaktionen