19 april 2024
fredag, 05 maj 2017 13:59

Försäljningen av spanska småhus ökar kraftigt

Skrivet av 
alt
Försäljningsvolymen av spanska småhus ökade i snitt med 26 procent under första kvartalet 2017.

 

Försäljningen av spanska småhus ökade i alla regioner under första kvartalet 2017 med cirka 26 procent, enligt den senaste studien från internationella agenter med kontor runt om i landet.

 

Ökningen av försäljningsvolymen har varit särskilt märkbar i viktiga städer, som till exempel i Barcelona med en försäljningsökning om 58 procent och en ökning med 50 procent i Valencia, enligt en kvartalsrapport från Lucas Fox International.

 

Det totala värdet av transaktioner ökade även avsevärt under första kvartalet, med i genomsnitt 54 procent i alla regioner, med 62 procent i Barcelona, med ​​109 procent i Madrid och med 112 procent i Valencia.

 

Enligt National Institute of Statistics (INE) ökade antalet fastighetstransaktioner över hela Spanien under de två första månaderna 2017 med cirka 10 procent jämfört med samma period år 2016.

 

De största ökningarna var 23 procent i Barcelona, ​​en ökning med 21 procent i Girona, en ökning med 17 procent på Balearerna, en ökning med 12 procent i Malaga och en ökning med 11 procent i Madrid. De flesta index redovisar också fastighetsprisökningar om mellan 2,5 procent och 4,5 procent runt om i Spanien.

 

– Vår marknadsanalys visar att bostadsförsäljningen ökar i städerna och de flesta andra städerna upprätthöll en stadig uppåtgående säljtrend under första kvartalet 2017, säger Rod Jamieson, verksamhetschef på Lucas Fox till Property Wire.

 

– Vi förväntar oss att återhämtningen kommer att sträcka sig till de omgivande områdena i städerna och andra delar av Spanien under de kommande 12 till 18 månaderna. Med enklare finansiering och fortsatt låga räntor förutspår vi att efterfrågan på bostäder kommer att fortsätta öka, förklarar han.

I Barcelona, där Lucas Fox har huvuddelen av sin verksamhet, fördubblades antalet försäljningar till spanska köpare under första kvartalet 2017 jämfört med samma period föregående år, vilket motsvarade 29 procent av alla köpare i Spanien under första kvartalet.

 

Samtidigt har Brexit haft viss inverkan på den spanska husmarknaden. Data från Lucas Fox visar att detta inte är fallet i städerna. Under första kvartalet 2017 ökade antalet försäljningar till brittiska köpare i Barcelona avsevärt eller med 25 procent av all försäljning, och även då i Madrid och Valencia, trots ett försvagat pund.

 

Andra anmärkningsvärda trender är ökningen av försäljningen till turkiska köpare, varav många turkar utnyttjar det gyllene visumsystemet, motsvarade 12 procent av all försäljning av spanska småhus.

 

– Turkarna ser Spanien som en fristad för investeringar med tanke på den nuvarande politiska turbulensen i Turkiet. Övergripande är även, efter Brexit, att nu ser vi att ett antal internationella kunder, som tidigare investerat i Storbritannien, ökar sina köp i småhus i Spanien för att diversifiera sina investeringar, säger Karen Storms på Lucas Fox International.

Hon fortsätter:

– Med den övergripande tillväxten som förutspås på den spanska småhusmarknaden, utnyttjar flera köpare de nuvarande låga fastighetspriserna och köparna ser med tillförsikt på utsikter med snabba realisationsvinster,