25 april 2024
tisdag, 25 april 2017 20:07

SBB avstår affär om 500 lgh i Ljusdal

Skrivet av 
alt
Ilija Batljan, vd för SBB Norden, har sedan han lämnade Rikshem, lyckats göra affärer för 7,6 Mdr kr med Samhällsbyggnadsbolaget under 2016.

 

SBB (Samhällsbyggnadsbolaget) avstår att köpa 500 bostäder av Ljusdalshem. Det var fastighetsbolaget Gimmel som hade lagt det högsta budet på bostadsområdet Gärdeåsen i Ljusdal, skriver Hem & Hyra. Affären beräknades vara värd drygt 300 Mkr för cirka 500 lägenheter. Men under tisdagen den 6 april fick Ljusdalshems vd, Richard Brännström,  beskedet att affären blivit avblåst. Gimmel fastigheter har nyligen blivit uppköpta av Samhällsbyggnadsbolaget.

 

– När vi skulle skriva avtal med Gimmel fastigheter, fick vi veta att det inte blir av. Vi har haft en dialog med Samhällsbyggnadsbolaget, vilket köpte Gimmel. Men nu backar SBB, helt utan en förklaring, säger vd Richard Brännström till Ljusdalsposten.

 

Ljusdalshem vill sälja Gärdeåsen för att få in pengar till att bygga nya bostäder.

 

– Ska vi bygga nya Ljusdalshem kan vi inte låna alla pengar. Vi måste skjuta till en del av vårt egna kapital, säger Richard Brännström.

 

Det är osäkert hur en framtida försäljning av Gärdeåsen påverkar hyresgästerna som bor i bostadsområdet, menar vd Rickard Brännström, som har förståelse för hyresgästernas oro och han lovar att meddela hyresgästerna så fort Ljusdalshem vet vad som kommer ske med Gärdeåsen.

 

– Man måste ha respekt för människors oro över förändringar, säger Brännström till Ljusdalsposten.

 

Hem och Hyra har sökt representanter från Samhällsbyggnadsbolaget och Gimmel, utan resultat.

 

I en kommentar kan sägas att SBB, Samhällsbyggnadsbolaget, som bjudit högst av alla i aggressiva uppköp till stor del finansierade via obligationslån, har tagit finansiella risker.  Under 2016 köpte SBB 358 fastigheter om 697.000 kvm med ett verkligt värde om 7,6 Mdr kr och ett hyresvärde om 691 Mkr. Nu väntar fler tillträden för SBB och det återstår att se om SBB fullföljer dessa eller avstår dem? TM